Hidroelectrica şi-a cerut insolvenţa

Hidroelectrica SA a introdus la finele săptămânii trecute o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a stabilit primul termen de judecată pentru miercuri, 20 iunie. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Nici oficialii Ministerului Economiei, nici reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a înfiinţat în urmă cu aproape două săptămâni un comitet care să evalueze situaţia economico-financiară a companiei Hidroelectrica şi să prezinte Guvernului, în maximum o săptămână, o informare pe această temă şi propuneri de măsuri care să conducă la îmbunătăţirea activităţii societăţii.

Voci din piaţă spun însă că intratea în insolvenţă ar putea reprezenta o soluţie prentru a scăpa de aşa numiţii “băieţi deştepţi”, aşa cum au fost numiţi traderii privaţi care au contracte de achiziţie pe termen lung sub preţul preţul pieţei cu producătorul de electricitate.

Două treimi din producţia de electricitate a companiei merge către traderii privaţi, iar renegocierea contractelor, demarată cu mai multe luni în urmă, s-a terminat cu un semi-eşec, cel puţin deocamdată. „Din negocierile de până acum cu beneficiarii contractelor bilaterale ale Hidroelectrica, vă putem spune că toţi au acceptat o uşoară creştere de preţuri şi o uşoară diminuare a cantităţilor livrate, dar niciunul nu a acceptat o reducere a duratei contractelor” a declarat, pe 6 iunie, Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizătrii în Industrie (OPSPI).

 

El a spus însă că nimeni nu doreşte scurtarea contractelor.”Avem contracte bilaterale care se intind până în 20017, 2018, 2019″, a afirmat şeful OPSPI. Vulpescu a mai spus că, din punctul său de vedere se poate renunţa la aceste contracte, dar nu a spus clar că Guvernul va iniţia un astfel de demers.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *