Hidroelectrica sfidează toţi furnizorii de energie: vine cu cel mai bun preţ pentru populaţie, mai mic chiar decât cel reglementat de ANRE

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, are o ofertă de preţ pentru populaţie mai bună chiar decât preţurile reglementate, pentru cine semnează contracte în lunile mai şi iunie.

Compania are, pentru clienţii casnici care încheie contracte în lunile mai şi iunie un preţ de vânzare a energiei de 0,23 lei/kWh, o promoţie faţă de oferta standard, de 0,27 lei/MWh, potrivit datelor de pe site-ul propriu.

Acesta este preţul final de achiziţie al energiei, fără vreun abonament zilnic şi la el se adaugă, în factură, componentele de reţea (tarif de transport şi distribuţie), contribuţia de cogenerare, certificatele verzi, acciza şi TVA, care sunt identice pentru ofertele tuturor celorlalţi furnizori, în funcţie de zona de reţea.

Preţul este ferm timp de un an de zile pentru cine încheie contracte cu Hidroelectrica. Plata facturii se poate face în termen de 30 de zile.

Potrivit calculelor noastre, acesta este cel mai mic preţ la energie electrică  din România la această dată. Este chiar mai mic decât cel mai mic preţ reglementat de ANRE, cel pentru zona Muntenia Sud  (zona Bucureşti-Ilfov şi Giurgiu), unde Enel Energie Muntenia, furnizorul obligat de ultimă instanţă al zonei, vinde energia la un preţ reglementat de 0,2397 lei/kWh.

De la data de 1 martie, timp de trei ani, ANRE a reglementat preţurile la energia electrică pentru consumatorii casnici care nu trecuseră în piaţa concurenţială (circa şapte milioane de consumatori din cei nouă), ca urmare a OUG 114. Preţurile se ajustrează o dată pe an, iar consumatorii care trecuseră în piaţa concurenţială se pot întoarce în piaţa reglementată, dacă doresc şi dacă preţurile reglementate sunt mai mici decât ce plătesc în momentul de faţă. Detalii, în textul de mai jos:

Factură mai mică la electricitate? Cum puteţi schimba furnizorul, după introducerea preţurilor reglementate

Hidroelectrica a fost compania cea mai afectată de reintroducerea pieţei reglementate, întrucât ea, alături de Nuclearelectrica şi Petrom, trebuie să vândă energia electrică la preţ plafonat, cost de producţie plus marjă reglementată de profit de 5%. Hidroelectrica trebuie să vândă, în acest an, circa 10% din producţia sa la preţul de 111 lei/kWh, mult sub preţul pieţei. Pentru anii viitori, obligaţia de vânzare la preţ reglementat creşte până la 35%.

În aceste condiţii, Hidroelectrica intenţionează să crească pe segmentul de furnizare pentru consumatorii casnici, şi a devenit chiar furnizor de ultimă instant opţional pentru zona Muntenia Sud.

Citeşte şi:

Hidroelectrica a ajuns furnizor de electricitatate pentru aproape 5.000 de clienţi, majoritatea industriali

Compania și-a bugetat pentru 2019 un profit brut de 980,93 milioane lei, în scădere cu 56% față de anul trecut, când a realizat un profit istoric, de circa 2 miliarde de lei. Compania operează hidrocentrale cu o putere instalată totală de circa 6.400 MW. Hidroelectrica este controlată de statul român, prin Ministerul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *