Hidroelectrica riscă să intre din nou în insolvenţă, din cauza reglementărilor. “Mă întreb dacă există cumva o strategie în acest sens”

Directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, a atras atenţia că Hidroelectrica ar putea intra din nou în insolvenţă, din cauza reglementărilor ANRE, care vor afecta semnificativ compania. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al ţării, ar putea fi obligată din nou să cumpere energie scumpă din piaţă şi să o vândă la preţuri mici populaţiei

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) obligă Hidroelectrica, printr-un ordin, să cumpere scump din piaţă şi să vândă ieftin către populaţie, ceea ce, în trecut, a dus la intrarea în insolvenţă a companiei, a declarat, vineri, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, într-o conferinţă de profil.

E a precizat că totul a plecat de la OUG 114/2018, adoptată de Guvern în decembrie 2018, care a reintrodus piaţa reglementată la producători, deşi aceasta fusese complet liberalizată la 1 ianuarie 2018.

„Ne aflăm într-un moment critic. Noi suntem în România ordonanţei 114, suntem în noiembrie şi îmi amintesc nu cu bucurie atunci când a fost emisă celebra ordonanţă şi ordinul 10 al ANRE, Hidroelectrica a atras atenţia asupra unor elemente: preţul la populaţie nu va scădea. Nu a scăzut. Mai mult, pe statistici veţi observa o migraţie din regim reglementat în regim concurenţial a unui TWh, ceea ce înseamnă că piaţa concurenţială a oferit mai multe beneficii consumatorilor finali”, a spus Badea, în conferinţa „Focus Energetic”.

El a amintit că, în acelaşi timp, preţurile pe piaţa concurenţială au crescut.

„Da, au crescut preţurile şi este un element asupra căruia Hidroelectrica a atras atenţia: când se va reveni la piaţa reglementată, preţul pe pieţele concurenţiale va creşte. Având toate aceste date – preţul la consumator nu a scăzut, pe piaţa concurenţială a crescut – nimeni nu-şi pune problema ne ne-am propus şi unde am ajuns, cum mergem mai departe? Îmi este foarte greu să explic acţionarilor de ce Hidroelectrica a fost obligată să suporte o pierdere de 189 de milioane de lei până în acest moment, diferenţa dintre preţul din piaţa concurenţială şi cel reglementat, şi de ce subvenţionăm alte companii”, a continuat oficialul Hidroelectrica.

Supracontractare?

Principala problemă este faptul că, potrivit proiectului de Ordin al ANRE, în luna ianuarie 2020 cei doi producători de stat, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor fi obligaţi să asigure, la preţuri reglementate, sub cele ale pieţei, consumul integral al populaţiei, iar în luna februarie acest procent va fi de 80%.

Badea spune că astfel s-ar putea ajunge la supracontractare, exact motivul din cauza căruia compania a intrat în insolvenţă. Adică, pentru a asigura consumul populaţiei, la preţuri mici (112 lei/MWh acum) va trebui să cumpere energie din piaţă, unde preţul este de circa 300 de lei.

”Prin aceste reglementări, Hidroelectrica va fi în situația să cumpere din piață ca să dea în reglementat. Nu vom face acest lucru. Vom ataca cu toate mijloacele legale acest ordin. Nu e normal”, a spus Badea.

„Dacă nu vom găsi înţelegere în România, ne vom adresa Comisiei Europene. Ne adresăm deja şi vom contesta, sunt prea multe semne de întrebare”, a continuat şeful producătorului de energie hidro.

Creşte taxa pe apă

„Colac peste pupăză, constatăm că Apele Române s-au gândit să crească preţul pentru utilizarea apei cu 23%, chestiune care nu va afecta doar Hidroelectrica, ci şi pe ceilalţi producători. Pentru Hidroelectrica, cheltuielile cu apa vor creşte de la 334 milioane la 410 milioane. Deci, pe de o parte suntem reglementaţi să vindem la preţ mic, iar, pe de altă parte, ne sunt majorate costurile”, a mai spus Badea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *