Hidroelectrica reîncepe să vândă energie electrică Republicii Moldova

Hidroelectrica, cel mai mare și ieftin producător de energie electrică din România, va reîncepe livrările către Energocom, compania de stat din Moldova, care se ocupă de achizițiile de energie electrică, pe contract bilateral. Livrările se vor face toată luna decembrie.

Anunțul a fost făcut de Energocom pe pagina de facebook, în seara zilei de 29 noiembrie. Practic, mai mult de jumătate din energia electrică necesară Basarabiei în decembrie este asigurată de producătorii români pe contracte bilaterale.

“Din 1 decembrie SA Energocom va procura din nou energie  electrică de la compania românească Hidroelectrica – 100 MW bandă (24 de ore din 24) în perioada 1-11 decembrie și 20 MW bandă din 12 decembrie până pe 31 decembrie. Prețul de achiziție, conform acestui contract, este de 450 RON/ MWh.

Astfel, din 1 decembrie, volumul de electricitate furnizat din România în baza contractelor bilaterale va crește la 5100 MWh în zile de lucru și 5800 MWh în week-end din necesarul zilnic de aproximativ 10.000 MWh”, a scris Energocom.

Compania a anunțat încă din 25 noiembrie că va contracta mai multă energie electrică pe contracte bilaterale de la producători români.

“SA Energocom a majorat volumele de energie electrică procurată direct de la producătorii din România. Astfel, de vineri, 25 noiembrie, Complexul Energetic Oltenia va furniza Republicii Moldova 20 MW bandă (24 de ore din 24) la preț de 900 RON/MWh, iar de la 1 decembrie SA Energocom va procura de la OMV Petrom SA 80 MW bandă, cu 30 MW mai mult decât în prezent. Prețul energiei conform acestui contract este de 450 RON/MWh. De asemenea, de la 1 decembrie, CET Craiova va livra 5 MW la preţ de 1.000 RON/MWh”, arăta atunci compania.

Republica Moldova trece printr-o situația dificilă din punct de vedere al aprovizionării cu energie electrică, ce a culminat cu o pana masivă de curent săptămâna trecută, pentru că nu a mai primit energie electrică din rețeaua ucraineană, aceasta din urmă fiind afectată de bombardamentele rusești. În seara zilei de 27 noiembrie, opetatorul rețelei basarabene, Moldelectrica, a anunțat că ziua următoare țara are un deficit de aproape trei sferturi din consumul său de electricitate pentru că Energocom nu a reușit să cumpere toată energia necesară. Energocom cumpăra energia din piața spot de la București, pe lângă contractele bilaterale, dar creșterea prețurilor nu i-a mai permis să contracteze în acea zi. Ca atare, pe 28 noiembrie, Moldova a funcționat cu energie electrică livrată de Transelectrica în regim de avarie.

Hidroelectrica a fost prima companie românească despre care s-a anunțat că a încheiat un contract bilateral de livrare de energie către Republica Moldova, la 11 octombrie. Contractul, care viza livrarea a 100 MW bandă la prețul de 450 de lei/MWh, a expirat însă la finalul acelei luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *