Hidroelectrica reia proiectul hidrocentralei de la Islaz și propune realizarea în regim de acumulare și pompaj

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, demarează, din nou, procedurile pentru construirea hidrocentralei de la Islaz, ultima din salba de pe Oltul Inferior.
Hidroelectrica propune acționarilor, luna viitoare, aprobarea noilor indicatori economici ai amenajării hidroenergetic (AHE) Islaz, potrivit informării publicate de companie. Este vorba de fapt despre amenajarea hidroenergetică a râului Olt, pe sectorul Izbiceni-Dunăre. Centrala hidroelectrică (CHE Islaz) este ultima de pe Olt, situată la circa 3,5 km de confluența cu Dunărea.

Amenajarea are 70% rol non-energetic, pentru irigații, pescuit prevenirea inundațiilor și asigurarea unei traversări rutiere peste nodul hidrotehnic și doar 30% rol energetic. Chiar și așa, în condițiile în care noua centrală ar asigura o producție suplimentară de până la 375 GWh/an, compania consideră că, în condițiile actuale ale pieței de energie ( Hidroelectrica vorbește despre prețuri de 1.000 de lei/MWh, pentru 35 de ani) și al angajamentelor legate de energia regenerabilă, centrala ar trebui construită.

Hidroelectrica vrea centrala cu pompaj

Centrala ar urma să aibă o putere instalată de 28 MW, și Hidroelectrica are are două scenarii. Primul este construirea unei centrale clasice, doar cu turbine, și a doua a unei centrale cu pompaj, iar compania a preferă pe a doua.

“Realizarea CHE Islaz fără utilizarea funcției de pompaj pe cascada Ipotești-Dunăre prezintă indicatori de performanță sub pragul de rentabilitate, indiferent de modalitățile de finanțare. Doar prin utlizarea funcției de pompaj pe întreaga cascadă Ipotești-Dunăre, prin care se asigură suplimentarea unor volume de apă ce pot fi turbinate în plus față de aportul natural gravitațional, realizarea CHE Islaz prezint[ indicatori de performanță peste pragul de rentabilitate”, arată compania.

Despre această hidrocentrală s-a vorbit în mai multe rânduri în ultimii ani, prima dată fiind gândită în anul 1994. Acum patru ani, reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, ai Hidroelectrica și ai Ministerului Agriculturii s-au întâlnit în Teleorman pentru a discuta detaliile construcției. Lucrurile nu au avansat. În acest an, Hidroelectrica a comandat un nou studiu de fezabilitate, pe baza căruia propune acționarilor construirea ei. Dacă va fi realizată vreodată, ar asigura funcționarea în regim de pompaj a mai multor centrale din amonte.

Suma estimată deceniul trecut pentru construcţia hidrocentralei se ridica atunci la aproximativ 1,4 miliarde de lei, dar acum compania estimează un cost de peste 2 miliarde de lei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *