Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, și-a scăzut estimarea de venituri și de profit pentru acest an, urmând să supună aprobării acționarilor noile cifre.
Hidroelectrica a estimat în proiectul de buget rectificat o scădere cu 14% a profitului net preliminat pentru 2024, care coboară la 4,15 miliarde de lei. Veniturile companiei sunt estimate în scădere cu 5%, la 10,3 miliarde de lei, asta deși prognoza da producție de energie electrică a fost ușor crescută față de bugetul inițial, la 15,3 TWh, cu 3% în plus.
“Veniturile totale din exploatare sunt rectificate în scădere cu 6% față de nivelul aprobat inițial ca urmare a diminuării prețului mediu de vânzare a energiei electrice cu 12%, diminuare compensată de creșterea cantității de energie electrica prognozata a fi vândută în anul 2024 cu 4%. Aceasta creștere se datorează atât creșterii cantității de energie electrica prognozată a fi produsa cu 3%, luând în considerare realizările primului trimestru al anului 2024, cât și creșterii cantității de energie electrica prognozata a fi achiziționată în vederea optimizării producției cu 14%”, arată Hidroelectrica în nota supusă atenției acționarilor.
“Impactul reducerii prețului de vânzare prin intermediul MACEE de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh începând cu luna aprilie 2024, măsură aprobata prin OUG nr. 32/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale asupra reducerii veniturilor este de 19% (159 mil lei)”, mai spune Hidroelectrica.
“De asemenea, prețul mediu de vânzare pe PZU în perioada ianuarie-aprilie 2024 a fost de 397 lei/MWh, cu 22% sub prețul mediu bugetat inițial pentru întreg anul 2024, ceea ce conduce și la diminuarea veniturilor în segmentul de furnizare, că urmare a unei scăderi generale a preturilor ofertate de către furnizori. Toate acestea conduc la reconsiderarea și adaptarea preturilor de vânzare la contextul actual de piață, preturi folosite în estimarea veniturilor”, mai arată compania.
Hidroelectrica estimează la 1,16 miliarde de lei impactul negativ asupra veniturilor generat de scăderea prețului din mecanismul de achiziție reglementată și de scăderea prețurilor de energie în piețe.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi, în plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. De asemenea, compania deţine o cotă de 13,09% din piaţa de furnizare.
Anul trecut, Hidroelectrica a obținut un profit net record, de circa 6,3 miliarde de lei, atribuit în totalitate acționarilor sub formă de dividende.
Citește și: