Hidroelectrica rămâne cu banii. Guvernul a votat împotriva propunerii americanilor de la FP de a se lua 2,3 miliarde de lei din conturile companiei

Hidroelectrica va plăti dividende de 90% din profitul pe anul trecut şi atât. Statul roman a refuzat solicitarea Fondului Proprietatea de a se acorda dividende din tot profitul, plus un miliard de lei din rezerve, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Este o situaţie inedită, cea în care Guvernul lasă bani companiei pe care o controlează, în condiţiile în care politica ultimilor ani a fost contrară.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, ar fi urmat să acorde acţionarilor dividende din tot profitul record pe care l-a înregistrat anul trecut, plus un miliard de lei din rezerve, dacă o propunere făcută în acest sens de Fondul Proporietatea, acţionar minoritar al companiei, ar fi fost votată de acţionari.

Fondul Proprietatea a cerut introducerea pe ordinea de zi a şedinţei AGA Hidroelectrica de ieri, 17 mai, a două propuneri, care urmau să fie supuse votului acţionarilor.

“1.Aprobarea repartizării a 100% din profitul net distribuibil acţionarilor aferent anului 2017 sub formă de dividende

2.Aprobarea distribuirii sumei de 1.000.000.000 de lei către acţionarii societăţii, proporţional cu participarea acestora la capitalul social al societăţii, din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare. Dividendul brut repartizat din rezultatul reportat se va cumula cu cel distribuit din profitul net aferent anului 2017”.

Propunerile au fost discutate în şedinţa AGA de ieri şi, potrivit unor surse apropiate situaţiei, au fost respinse, pentru că reprezentanţii Ministerului Energiei în AGA au avut mandat să se opună – o situaţie inedită în contextul în care, în ultimii ani, statul şi-a maximizat veniturile din dividende de la companiile energetice la care statul este acţionar majoritar.

Aşadar, Hidroelectrica va plăti sub formă de dividende 90% din profitul de anul trecut (profitul a fost de 1,6 miliarde de lei brut), nu 100%, cât a cerut FP, şi nu va plăti nimic din miliardul de lei din rezerve, potrivit surselor noastre.

La un calcul grosier, în cazul în care ce vor americanii de la FP primeau acceptul statului roman, Hidroelectrica ar fi trebut să plătească circa 2,3 miliarde de lei acţionarilor săi, adică statul roman şi FP. În urma acestei afaceri, statul ar primi peste 1,8 miliarde de lei, iar Fondul Proprietatea jumătate de milliard.

După decizia acţionarilor, Hidroelectrica ar trebui să plătească, la un calul aproximativ, circa 1,2 miliarde de lei.

Amintim că, în luna februarie, Guvernul adoptat un memorandum prin care companiile de stat vor acorda acţionarilor dividende în  valoare de cel puţin 90% din profitul pe anul trecut.

Hidroelectrica este deţinută în proporţie de 80% de statul roman şi 20% de Fondul Proprietatea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *