Hidroelectrica poate rata afacerea deceniului-achiziția activelor CEZ din România. Motivul: nu are cine să semneze

CEZ a publicat astăzi anunțul de vânzare a activelor din România dar Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, care le-ar vrea, deocamdată este blocată de instabilitatea politică. Nu există ministru al Energiei care să aprobe mandatul în ședința AGA în acest sens. Iar AGA va avea loc peste patru zile, cu certitudinea că celălalt acționar, Fondul Proprietatea, va vota împotriva propunerii ca Hidroelectrica să-și angajeze avocații pentru cumpărarea activelor CEZ.

CEZ a.s. a publicat astăzi anunțul despre care am scris de mai multă vreme, de vânzare a activelor pe care le deține în România. Iată comunicatul emis de firma cehă:

“CEZ a.s. a lansat astazi o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania
Interesul confirmat in scris de catre potentialii investitori va fi urmat de o invitatie de a depune o oferta neangajanta. In Romania, CEZ a.s. vizeaza vanzarea a sapte companii si pastrarea celor cu activitati din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) si de trading. Acesti pasi sunt in conformitate cu noua strategie aprobata anterior de compania mama”, arată comunicatul.
„CEZ a inclus sapte companii romanesti in testarea de piata (Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power si CEZ Romania). Potentialii investitorii isi pot exprima interesul atat pentru intregul grup de companii mentionate, cat si in mod individual pentru oricare dintre companii. Testarea interesului de piata este realizata in mod exclusiv pentru CEZ a.s. de catre banca de investitii Société Générale. Potentialii investitorii vor gasi instructiuni pentru trimiterea intentiilor pe site-ul web CEZ (www.cez.cz)”.

De fapt, CEZ anunță că scoate la vânzare distribuția de energie electrică din Oltenia, parcul eolian din Dobrogea (circa 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa), firma de furnizare, care are 1,4 milioane de clienți, și microhidrocentralele din zona Reșița (patru la număr, 22 MW putere instalată).

Printre companiile interesate de activele CEZ este și Hidroelectrica, societate controlată de stat, cel mai mare producător de electricitate al țării și cea mai profitabilă companie a statului român. Însă, producătorul de energie ar putea rata achiziția, dintr-un motiv stupid: nu există deocamdată ministru al Energiei care să semneze.

În data de 13 septembrie, deci peste patru zile, va avea loc Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica. Compania solicită aprobarea acţionarilor pentru a contracta servicii de asistenţă juridică în vederea achiziţionării unor active ale CEZ, potrivit convocatorului şedinţei.

Acționariatul companiei este următorul: statul român prin Ministerul Energiei, cu 80%, și Fondul Proprietatea, cu 20%. Reprezentanții FP au transmis deja că nu susțin ideea ca Hidroelectrica să cumpere aceste active, deci este clar că la ședința AGA vor vota împotrivă.
Dacă avem în vedere activele CEZ şi activele ENEL şi le comparăm cu veniturile pe care le realizează Hidroelectrica, activele ei în momentul de faţă nu se pot compara. Deci, în acest moment nu ar fi benefic pentru Hidroelectrica sau pentru acţionarii ei ca să achiziţioneze aceste active, dar, aşa cum am spus, nu putem împiedica societatea şi echipa ei să analizeze oportunităţile existente. Dacă le-am susţine, nu cred”, a spus Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager de Fond, Fondul Proprietatea.

Acest lucru era previzibil și nu ar putea, teoretic, să schimbe lucrurile, pentru că FP are doar 20%. Însă reprezentantul statului, cel mai mare acționar, nu va putea vota la AGA, deci, dacă va rămâne doar votul negative al FP, propunerea va cădea, iar compania nu va putea demara procedurile pentru achiziția activelor CEZ.

Potrivit unor surse din piața de energie, reprezentantul statului în AGA are nevoie de un mandat pentru a putea vota. Acest mandat trebuie însă semnat de ministrul Energiei, instituția care reprezintă statul român în acționariatul companiei. Iar România nu are ministru al Energiei, în condițiile în care fostul titular Anton Anton și-a dat demisia, ca urmare a ieșirii ALDE de la guvernare, iar președintele Iohannis a refuzat nominalizarea ministrului Economiei, Niculae Bădălău pentru postul de ministru interimar al Energiei.

Sursele noastre ne-au explicat că doar ministrul poate semna acel mandat pentru votul în AGA, sau un secretar de stat care să aibă această atribuție delegată de către Ministrul Energiei. Or, cum România nu are ministru al Energiei și, în consecință, nici nu are cine să delege, practic în AGA se va vota împotriva achiziționării de către Hidroelectrica a serviciilor de asistență juridică pentru achiziționarea activelor CEZ.

Ca atare, dacă situația se va menține, va trebui organizată o nouă AGA, când va fi un ministru care să semneze acest mandat, și abia după acel moment compania poate iniția demersurile. Lucru care va întârzia procesul și este posibil ca, la limită, Hidroelectrica să nu poate depune la timp oferta, totul fiind în funcție de cât timp așteaptă cehii ofertele.

 

2 Comments

  1. Cred ca ar trebui sa citim legea ,s-ar putea sa nu aveti dreptate.In lipsa ministrului daca e in concediu cine semneaza ? Cred ca motivele sunt cu totul altele.Printre altele statul roman, nu ar trebui sa verifice daca obligatiile CEZ din contractul de privatizare au fost realizate ?sau urmeaza in situatia in care Hidroelectrica ar cumpara actiunile ,sa le duca la indeplinire ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *