Hidroelectrica plătește dividend suplimentar de un milliard de lei, 80% din bani merg la bugetul de stat-surse

Cei doi acționari ai Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, statul român și Fondul Proprietatea, au convocat astăzi, 20 decembrie, o ședință AGA în care a fost decisă alocarea unui dividend suplimentar de un miliard de lei ambilor acționari.

Ședința AGA a avut loc în contextul în care, acum câteva zile, Adunarea Generală a Acționarilor companiei a respins o solicitare similară, prin care Fondul Proprietatea a solicitat 1,25 miliarde de lei.

“Cu majoritatea voturilor exprimate de acționarii prezenți în cadrul ședinței prin reprezentanți, nu se aprobă distribuirea sumei de 1.250.000.000 lei către acționarii societății, proporțional cu participarea acestora la capitalul social al societății din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve de reevaluare”, se arată în Hotărârea Adunării Generale a acționarilor companiei, care a avut loc la 17 decembrie.

Statul este acționar majoritar la Hidroelectrica, cu 80%, iar celălalt acționar este Fondul Proprietatea (FP). Așadar, statul va primi 800 de milioane de lei, iar FP 200 de milioane după ședința AGA de azi.

Potrivit surselor noastre, convocarea rapidă a AGA și decizia  au fost posibile pe baza unei prevederi din legea societăților comerciale, art. 121, care permite acționarilor să procedeze în acest fel, pentru să sunt doar doi, iar societatea nu este listată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *