Hidroelectrica: Piaţa reglementată aduce statului pierderi de 1,2 mld. lei doar la noi, profitul se transferă la multinaţionale, factura industriei creşte

Reprezentanţii Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari şi profitabili producători de energie din România, controlat de stat, dar şi una dintre companiile cele mai afectate de efectele OUG 114, au avut o poziţie extreme de dură pe marginea proiectului de metodologie pentru piaţa reglementată, elaborată de ANRE. Metodologia a fost schimbată, ulterior.

În vechiul proiect de metodologie se spunea, în principal, că Hidroelectrica trebuie să asigure până la 65% din producţia sa, în perioada 2019-2022, pentru piaţa reglementată a clienţilor casnici, primind un preţ pentru energie egal cu costul de producţia plus 5%. Compania este obligată să pună la dispoziţia celor patru Furnizori de Ultimă Instanţă (FUI) şi cantităţi de energie suplimentară pentru consumul populaţiei deservite de FUI, în cazul în care numărul celor care ies din concurenţial şi merg în reglementat va creşte.

După ce a pus în dezbatere publică Metodologia, ANRE a primit observaţii de la toţi actorii din piaţă înainte de a publica firma finală, pe care o puteţi citi aici:

Schimbări majore: toţi producătorii de energie sunt obligaţi să vândă la reglementat în 2019, Hidro- şi Nuclearelectrica scapă de obligaţia de 65%, ANRE nu se atinge de contractele semnate deja

După adoptarea formei finale, ANRE a prezentat, pe site, şi poziţia producătorilor faţă de forma iniţială a metodologiei.

Iată un pasaj din poziţia Hidroelectrica:

„Din economia analizei obligațiilor statuate în Directiva 72/2009/CE și a jurisprudenței C.J.U.E. raportat la Metodologia propusă, rezultă că :

Este încălcat principiul nediscriminarii, definit ca în Directivele aplicabile trebuie protejat „in mod special”. Scopul Metodologiei este reglementarea activității a doi principali producători cu capital majoritar romanesc, respectiv Hidroelectrica și Nuclearelectrica, în prioritate Hidroelectrica, în raport de ceilalți participanți din piață (producători și furnizori de ultima instanță)

Este încălcat principiul proporționalității intervenției statului/obiectivul de interes economic general, în principal, pentru că aplicarea Metodologiei în formă actuală, în contradictoriu cu OUG 114/2018, nu va conduce cu preponderenta la reducerea pretului energiei destinat populației, ci va conduce la transferarea profitului către furnizorii de ultima instanță (respective companii private, denumite generic multinaționale), prin asigurarea unor preturi de achizitionare a energiei electrice cu mult sub pretul de piata. In acest sens, statul roman in calitate de actionar majoritar (80,…%) va fi prejudiciat doar de la Hidroelectrica prin reducerea dividendelor aferente profitului cu circa o suma cuprinsa intre 700 de milioane si 1.2 miliarde lei. Mai mult decat atat, avand in vedere cantitatile reduse de energie pe care Hidroelectrica le va putea oferta pe celelalte piete concurentiale, pretul energiei electrice pentru celelalte categorii, in special industrie si mari consumatori va creste considerabil, avand ca impact final cresterea preturilor bunurilor si serviciilor destinate populatiei

Se încalcă libertatea contractuală în materie de contracte de furnizare întreruptibilă, precum și în materie de contracte pe termen lung

Se încalcă însăși esența Directivei 72/2009/CE respective asigurarea unei pieţe de energie electrică concurenţiale, sigure și durabile din punctul de vedere al protecţiei mediului, prin discriminarea și limitarea în modurile expuse a unui producător de energie electrică regenerabila și nepoluantă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *