Hidroelectrica nu poate demara achiziția activelor CEZ, din cauza lipsei unei semnături. Ședința AGA a fost amânată, pentru că nu avem ministru al Energiei

Ședința AGA de la Hidroelectrica de vineri, foarte importantă pentru că urma să se voteze achiziționarea de servicii juridice pentru achiziționarea activelor CEZ și, potențial, Enel, din România, a fost amânată. Motivul: nu a fost cvorum, pentru că nu avem ministru al Energiei care să semneze pe cine trimite la AGA și cu ce mandat.

În ședința de vineri, 13 septembrie, acționarii Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și cea mai profitabilă companie controlată de statul român, urmau să voteze propunerea managementului companiei de a demara procedurile pentru achiziția activelor/acțiunilor CEZ și Enel.

Concret, acționarii companiei ar fi trebuit să voteze propunerea directoratului companiei de a se achiziționa servicii avocațiale de consultanță pentru achiziția activelor CEZ din România, deja scoase la vânzare, a unor pachete minoritare de acțiuni (sau active, încă nu este clar) pe care și Enel ar urma să le scoată la vânzare și a unor active ale UCM Reșița, companie care este un important furnizor al Hidroelectrica.

Potrivit unor surse apropiate situației, propunerea nu a fost votată, pentru că nu a fost cvorumul necesar pentru întrunirea AGA, iar ședința a fost amânată pentru data de luni. Hidroelectrica are doi acționari, statul român prin Ministerul Emergiei, care deține 80%, și Fondul Proprietatea, cu 20%.

Ședința s-a amânat din lipsă de cvorum, din motivul pe care l-am scris AICI încă de acum câteva zile: nu a fost desemnat niciun reprezentant al Ministerului Energiei la ședința AGA, pentru că desemnarea se face de către ministrul Energiei, ori ministru al Energiei România nu are acum, în contextul în care Anton Anton a demisionat când formațiunea sa politică, ALDE, a ieșit de la guvernare, iar celelalte două propuneri de miniștri (Niculae Bădălău, doar interimar, și apoi Ion Cupă) au fost refuzate de președinte .

Ca atare, din cauză că nu există ministru care să semneze, ședința AGA a fost amânată pentru luni, când este posibil să apară aceeași situație dacă nu se găsește vreo posibilitate legală să semneze altcineva.

CEZ a anunțat că scoate la vânzare distribuția de energie electrică din Oltenia, parcul eolian din Dobrogea (circa 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa), firma de furnizare, care are 1,4 milioane de clienți, și microhidrocentralele din zona Reșița (patru la număr, 22 MW putere instalată).

CEZ a.s. a publicat anunțul de vânzare în data de 9 septembrie. Iată comunicatul emis de firma cehă cu acea ocazie:

“CEZ a.s. a lansat astazi o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania
Interesul confirmat in scris de catre potentialii investitori va fi urmat de o invitatie de a depune o oferta neangajanta. In Romania, CEZ a.s. vizeaza vanzarea a sapte companii si pastrarea celor cu activitati din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) si de trading. Acesti pasi sunt in conformitate cu noua strategie aprobata anterior de compania mama”, arată comunicatul.
„CEZ a inclus sapte companii romanesti in testarea de piata (Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power si CEZ Romania). Potentialii investitorii isi pot exprima interesul atat pentru intregul grup de companii mentionate, cat si in mod individual pentru oricare dintre companii. Testarea interesului de piata este realizata in mod exclusiv pentru CEZ a.s. de catre banca de investitii Société Générale. Potentialii investitorii vor gasi instructiuni pentru trimiterea intentiilor pe site-ul web CEZ (www.cez.cz)”.

Oficialii Hidroelectrica au declarat în trecut că sunt interesați de activele scoase la vânzare de CEZ. Însă dacă, din acest motiv-nu există Ministru să semneze, se va întârzia procesu este posibil ca, la limită, Hidroelectrica să nu poate depune la timp oferta, totul fiind în funcție de cât timp așteaptă cehii ofertele.

1 Comment

  1. Asta inseamna sa alegi conducerea CS pe ordonanta corporativa si astepti hotararea ministrului.Se pare ca e similar cu societatile de termoficare in insolventa la care ANRE aproba tarifele.Sunt prea batran ca sa inteleg aceasta economie de piata .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *