Hidroelectrica nu găsește tineri pe care să-i angajeze, chiar dacă oferă zeci de burse. Ce spune directorul companiei

Hidroelectrica, cel mai mare și mai profitabil producător de energie electrică din țară, are probleme în a găsi forță de muncă. Chiar dacă oferă și burse elevilor și studenților, numărul celor care în final se califică la ele este foarte mic, deși condiția de bază este doar să fi avut media opt în anul anterior solicitării bursei.

Hidroelectrica anunța, acum câteva zile, că a demarat procedura de pentru acordarea unui număr de 37 de burse private de studii pentru anul școlar 2019-2020. Bursele sunt destinate unui număr de 24 de studenți și 13 elevi, care frecventează cursuri de zi, pe teritoriul României, la unități de învățământ  cu profil energetic, hidroenergetic, electrotehnic și electromecanic, precum și la facultăți cu profil de construcții hidrotehnice, economic, juridic, IT. Sumele acordate sunt de 1000 de lei/ lună pentru studenți și de 600 de lei/ lună pentru elevii din învățământul preuniversitar.

Am întrebat Hidroelectrica de ce oferă doar 37 de astfel de burse, iar răspunsul este surprinzător: sunt prea puțini cei care se califică să le obțină iar și acestea 37 sunt de fapt “reportate” din anul precedent, pentru că nu s-au calificat suficient de mulți elevi și studenți în etapa trecută

“Reamintim că, prin  Decizia nr. 761/04.06.2018 a fost aprobată acordarea de 50 de burse private de studiu – 30 burse pentru studenți și 20 burse pentru elevi, pentru anul şcolar/universitar 2018-2019. Ca urmare a procesului de selecție au fost admiși pentru acordarea burselor private de studii un număr de 20 elevi și 7 studenți, în prima etapa de selectie și 4 studenți, în cea de-a doua etapă. Din totalul de 20 de elevi admiși și 11 studenți admiși, au încheiat contracte de burse private de studii un număr de 9 elevi și 6 studenți. Astfel, s-a impuns continuarea procesului de atragere de personal bine pregatit si continuarea proiectului de acordare a burselor private de studii demarat in  anul școlar/universitar 2018-2019. Bursele private de studii ramase neacordate in anul 2018-2019, in numar de 37 sunt transferate pentru anul școlar/universitar 2019-2020 și au o valoare totala de 318.000 lei”, arată compania.

Iar condițiile de acces pentru tineri la aceste burse nu sunt deloc restrictive: se califică cei care au avut cel puțin media opt în anul anterior solicitării bursei.

Ce spune directorul companiei

”Chemăm tinerii către învățământul preuniversitar si universitar tehnic, către meseriile cerute în companiile sistemului energetic din România. Deteriorarea gravă a interesului elevilor și studenților pentru învâțământul tehnic manifestată în ultimii 30 de ani a creat un vid de specialiști, pe care îl resimțim acut astăzi nu doar noi, ci și restul companiilor din energie. Suntem de mai multă vreme în situația de a recruta cu dificultate  specialisti in societate, mai cu seamă din  zona de proiectare, tehnica sau exploatarea centralelor. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care Hidroelectrica este foarte profitabilă, iar nivelul de salarizare și condițiile de lucru oferite sunt atractive, stabilitatea locului de muncă este garantată de succesul de care se bucură compania și de potențialul ei de dezvoltare.

Am decis să ne implicăm, însă experiența anilor anteriori ne arată că e un proces de durată, care cere acțiuni susținute, efort și răbdare. Învâțământul tehnic și profesional nu mai poate fi tratat cu perfuzii, ci trebuie resuscitat, făcut să revină la viață, pentru că este mare nevoie de el și acum și pentru anii care urmează”, ne-a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

“În plus față de programul de burse private, pentru perioada 2020-2023, vom derula un proiect care presupune sustinerea  învâțământului profesional dual prin înființarea a șapte clase cu 30 de elevi în zonele geografice în care compania noastră are sucursale. Este un proiect pe care îl vom derula  în parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii și cu primariile locale, la finalul căruia ne-am propus să obținem baza de recrutare pentru electricienii și mașiniștii care să asigure schimbul de generații la Hidroelectrica”, a mai spus directorul companiei.

Hidroelectrica este lider în producţia de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional. Are în exploatare un numar de 208 centrale hidroelectrice cu o putere instalată totalizând de 6.444 MW.

4 Comments

  1. Si când i-a avut angajați, după ce le-a dat bursa 3 ani, i-a pus domnul Borza pe lista de disponibilizați. Bravo!

  2. Dle Director general .Atata timp cat sefii de Sectii, de centrale nu si RU nu sunt corectisa aprecieze munca fieecarui angajat, nu veti mai avea oameni care sa ii inlocuiasca.Ce salarii”ATRACTIVE.” oferiti?Cand salariati care presteaza munca in echipa sunt DISCRIMINATI datorita fisei postului.Vreti personal super calificat , dar la salariu ca un NECALIFICAT.Asa ca viitorul este sumbru.Daca ceri echitate si egalitate esti apostrofat.De catre cine? Sau esti sicanat, apostrofat,etc.Sunt multe de spus , ma rezum:Afara gardul este vopsit si inauntru sunt ……..m…Pacat.

  3. Atata timp cat Hidroelectrica isi bate joc de salariati si vorbesc in special de cei din exploatare din hidrocentrale,de cel putin 6 ani de pe vremea lui Borza si continuand cu cei care conduc acum, nu vor gasi oameni noi. Raspunderile sunt enorme,cunostintele necesare la fel, dar salariile nu sunt la fel si aici nu ma refer la sefi. In anii urmatori cand vor iesi foarte multi la pensie, va fi jale.

  4. Citesc pe cei care posteaza, ca nu au curajul sa isi.decline identitatea De CE?
    Frica,teama zilei de maine?Eu sunt unul dincei 47concediati(executati) de la mentenanta Hidroelectrica(Hidroserv)
    pentru ca am cerut Demnitate,Decenta Respect, si salariul”Atractiv”.Ce a facut actionarul majoritar(Hidroelectrica)cu , comisia de disciplina? Nimic Borza stie mai bine.Asa ca vopsiti in continuare gardul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *