Hidroelectrica l-a dus pe ministrul Mediului la Răstolița, hidrocentrala neterminată din cauza litigiilor de mediu

Ieri, 2 aprilie 2024, Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor, a vizitat șantierul exploatării hidroenergetice de la Răstolița, din județul Mureș,  pentru a vedea stadiul lucrărilor efectuate de Hidroelectrica, arată producătorul de energie într-un comunicat de presă.

“În cadrul vizitei, ministrul Mircea Fechet a subliniat importanța tot mai crescută a tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile, evidențiind contribuția acestui proiect la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și implicit la combaterea poluării.

Acesta a ținut să sublinieze faptul că barajul de la Răstolița se impune ca un element vital pentru dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă a localităţilor situate pe culoarul Mureşului, dar și pentru regularizarea debitelor de apă în perioadele secetoase și controlul viiturilor în perioadele cu precipitaţii. De asemenea, ministrul mediului, apelor și pădurilor a ținut să precizeze că este în procedură de emitere a actului de reglementare, care va permite finalizarea lucrărilor, subliniind că acest lucru se va face cu cu respectarea strictă a legislației naționale și europene”, arată Hidroelectrica.

Licrările la hidrocentrala Răstolița sunt finalizate în proporție de peste 90%. Proiectul se află în derulare la Hidroelectrica de mai mulți ani și este rezultatul unei  investiții de peste 200 milioane euro. Odată finalizat, obiectivul va avea o putere instalată de 35,2 MW și o energie medie anuală de 46,3 GWh/an într-o primă fază, urmând ca în etapa finală să urce la 117,5 GWh/an.

Lucările nu au putut fi terminate în condițiile în care Ministerul Mediului a stabilit deceniul trecut că zona în care este lucrarea hirotehnică este în zonă protejată. Hidroelectrica a solicitat în instanță anularea deciziei, a pierdut într-o primă fază, dar a contestat decizia.

Între timp, anul trecut Guvernul a emis un HG prin care zece proiecte ale companiei, mai ales hidrocentrale începute și neterminate, printre care și Răstolița, au fost clasificate ca proiecte de interes național, după ce lista lor a fost aviztă de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care să nu mai aibă nevoie de studii de impact asuăra mediului.

”Amenajarea hidroenergetică Răstolița este un obiectiv de investiţii de interes naţional. Acesta valorifică potenţialul hidraulic al afluenților de dreapta ai râului Mureş, pe sectorul Lunca Bradului – Răstoliţa – Bistra și – prin punerea în exploatare poate avea contribuții semificative atât pentru producerea de energie, cât mai ales pentru echilibrarea sistemului energetic. Pe fondul creșterii ponderii energiilor regenerabile în mix, și antiticipând creșterea viitoare a investițiilor în acest sector, este nevoie de exploatarea fiecărui megawatt disponibil pe parte de echilibrare”, a spus directorul de investiții al Hidroelectrica, Bogdan Badea, în comunicat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *