Hidroelectrica începe din nou procedura pentru modernizarea hidrocentralei Vidraru. Este a cincea oară

Hidroelectrica, cel mai mare producăror de energie electrică din România, a scos din nou la licitație contractul de lucrări pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, una dintre cele mai importante din România.

Hidroelectrica a scos la licitație, pentru a cincea oară, contractul pentru retehnologizarea centralei Vidraru pe data de 17 decembrie, potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice. Compania așteaptă ofertele celor interesați până la data de 25 ianuarie.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 145 de milioane de euro, mult peste cele 87 de milioane de euro estimate la ultima tentativă de atribuire a contractului, eșuată ca și primele trei dinaintea ei.

Vidraru este una dintre cele mai importante centrale pe care le operează Hidroelectrica, cu o putere instalată de 220 MW în cele patru grupuri. Prin realizarea lucrărilor se urmărea creşterea puterii active a fiecărui hidroagregat, de la 55 MW la minimum 58,8 MW, în condiţiile asigurării unei mai bune fiabilităţi, a scăderii necesarului de mentenanţă şi a creşterii siguranţei în exploatare. De asemenea, ar urma să se modernizeze şi staţia de transformare şi sistemele de automatizări, potrivit cerințelor companiei de la licitațiile trecute.

Este a cincea oară când Hidroelectrica încearcă să semneze contractul pentru modernizarea centralei.

Ultima dată, în 2021, contractul fusese câștigat de asocierea dintre Romelectro și Litostroj Power (firmă din Slovenia), care fusese și în trecut interesată de lucrare și a depus ofertă, dar în 2022 licitația a fost anulată pentru că cele două firme nu au mai dorit să semneze contractul.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania, compania având în exploatare un numar de 209 centrale hidroelectrice, cu o putere instalată de 6.482 MW.

 

7 Comments

  1. Bani cheltuiti de pomana.Ce”modernizari” sunt necesare, povesti pentru fraieri.Oare specialistii energetici (profesorii universitari fosti si actuali, dl prof Isbasoiu, dl Petre Roman si altii care i-au invatat carte ce parere au, au fost consultati ca tot dansii cu studentii executau bilanturile energetice la statiile mari de pompare de irigatii:SPBasarabi Padure – 8bucx7,5=60 MW – jud. CT, SPSinoe – 8 bucx5,0=40 MW-jud CT, SP L1 Dabuleni- 8×5,0=40 MW-jud,DJ, SRP1 Vanatori-10 bucx5,0=50 MW-jud GL, SRP1 Ghizdaru 14 bucx5,0 =70 MW-jud.GR, SPA Pristol 10 buc x 3,3 MW=33 MW-jud MH, SRP1 Caracal 7buc x3,3 =23,1 MW-jud OT, SRP1 Turnu Magurele 8 bucx5,0=40,0 MW-jud TR,SRP1 Ostrov 7 bucx4,0 MW=28,0 MW-jud TL, SRP1Spiru Haret 10 buc x 4,0 MW=40 MW-jud BR.
    Daca analizam economic, constatam ca: vor sa cheltuiasca 145 mil euro pentru un castig de putere de 4x (58,8MW-55,0 Mw=3,3 MW)adica pe total 13,2 MW. Sa socotim 145 mil euro:13,2 MW=11,0 mil euro/ MW. tinand cont ca aceasta hidrocentrala avand lac de acumulare nu este cu functionare continua ca Portile de Fier, ci numai la varf de sarcina a SEN, rezulta ca investitia se amortizeaza daca functioneaza 72.500 de ore la intreaga capacitate, lucru putin probabil, deci investitia nu este rentabila dpdv economic.

    1. Nu creșterea puterii este relevantă aici, ci „… asigurarea unei mai bune fiabilităţi, a scăderii necesarului de mentenanţă şi a creşterii siguranţei în exploatare”.
      În plus, tot în banii ăștia intră și „modernizarea staţiei de transformare şi a sistemelor de automatizări”.

      1. Ai nu zău, te faci avocatul diavolului! Atunci cum explici faptul că deși inițial a câștigat licitația o firmă ofertand 87 mil euro, aceasta renunță la semnarea contractului și se face o nouă licitație de execuție la o valoare de 145 mil euro, pentru aceleași lucrări prinse în Caietul de sarcini, de ce diferență, miroase a Șpagă și serviciile dorm.

    2. V-ați concentrat doar pe partea economica și a-ți uitat ce era mai important: creșterea fiabilității și a SIGURANȚEI în exploatare, iar comparația centralei Vidraru cu stațiile de pompare pentru irigație mi se pare cel puțin neinspirată.

  2. Daca nu cunoasteti cum functineaza SEN atunci nu mai vorbiti! Seviciile de sistem sunt cele mai importante pentru stabilitatea lui. Daca nu stiti cat costa ca sa repuneti un SEN pe picioare nu are rost sa mai vorbiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *