Astăzi, 14 februarie, Hidroelectrica marchează finalizarea cu succes a procesului de modernizare a 10 stații electrice de 110kV din SH Hațeg, arată compania într-un comunicat de presă.
Investiția – în valoare de 12.509.233 lei (fără TVA), a fost realizată de către contractor într-un interval de 21 de luni și a presupus ample lucrări la stațiile aferente CHE Clopotiva, CHE Ostrovu Mic, CHE Ostrovu Mare, CHE Cîrnești I, CHE Cîrnești II, CHE Păclișa, CHE Totești I, CHE Totești II, CHE Hațeg și CHE Orlea.
Stațiile electrice de 110 kV fac parte din Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare Aval și au fost puse în funcțiune între 1986 și 1992, având rolul de a evacua energia electrică produsă de mai multe centrale hidroelectrice. De-a lungul timpului, echipamentele acestora au devenit învechite, generând costuri semnificative de mentenanță și întârzieri în funcționarea centralelor hidroelectrice asociate.
Modernizarea stațiilor s-a realizat în etape, grupate pe cascade, pentru a minimiza indisponibilitatea CHE și pentru a evita pierderile de energie. Lucrările au fost finalizate în luna decembrie a anului 2023, iar recepția punerii în funcțiune a celor zece stații este programată pentru 14 februarie 2024, după efectuarea probelor de 72 de ore.
”Credem cu tărie că inovarea și schimbarea sunt cheile transformării organizaționale. Modernizarea aduce beneficii semnificative, reprezentând nu doar o îmbunătățire, ci și o schimbare radicală de abordare. Prin creșterea automatizării, îmbunătățirea siguranței și disponibilității stațiilor electrice, eficientizare și reducerea costurilor de mentenanță, ne concentrăm pe o transformare completă. Digitalizarea proceselor este esențială în această evoluție, iar acest proiect reprezintă o contribuție semnificativă la eficiența operațională și durabilitatea infrastructurii energetice a țării. În Hidroelectrica, suntem dedicați schimbării pentru un viitor mai sustenabil și eficient.” a spus, în comunicat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica
“Modernizarea aduce beneficii semnificative, inclusiv creșterea gradului de automatizare, siguranță și disponibilitate a stațiilor electrice, eficientizare, reducerea costurilor de mentenanță și digitalizarea proceselor. Proiectul reprezintă o contribuție semnificativă la eficiența operațională și durabilitatea infrastructurii energetice a țării”, mai arată Hiroelectrica.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și furnizează servicii tehnologice esențiale pentru Sistemul Energetic Național. Compania, crucială pentru un sector strategic, cu implicații în siguranța națională, operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW și – în plus, deține un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.