Hidroelectrica este în procedură de achiziție a 2.000 MW în eolian și fotovoltaic, investiție de 2,3 miliarde de euro

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România are acum în analiză achiziția a trei parcuri eoliene și a unuia fotovoltaic, aflate “în diverse stadii de dezvoltare”, potrivit raportului Directoratului companiei pe anul 2021, care va fi supus aprobării acționarilor.

Hidroelectrica a depus oferte neangajante de preț pentru cele patru parcuri în ultimul trimestru al anului 2021, potrivit documentului. Dacă tranzacțiile se vor și finaliza, compania, care ar urma să investească în aceste proiecte circa 2,3 miliarde de euro, ar urma să beneficieze de o producție suplimentară de 5 TWh de energie electrică pe an, care s-ar adăuga celor 17 TWh pe care îi produce Hidroelectrica într-un an normal.

Iată mențiunea din raportul Hidroelectrica referitoare la aceste investiții:

“În cursul anului 2021 Hidroelectrica a participat la procedurile privind potențiala achiziție a unor proiecte de dezvoltare de parcuri de producție a energiei electrice din surse regenerabile (3 parcuri eoliene și 1 parc fotovoltaic), aflate în diverse stadii de dezvoltare și pentru care Hidrolectrica se afla în competiție cu alte societăți.

Pentru fiecare din aceste parcuri Hidroelectrica a transmis în Timestrul IV 2021 Oferte Indicative de Preț neangajante (NBO), în baza aprobărilor obținute de la Directoratul HE și a avizărilor emise în acest sens de către Consiliul de Supraveghere.

Capacitatea totală instalată a celor 4 proiecte de parcuri de producție depășește 2 GW, cu o energie estimată totală de proiect de aproape 5 TWh/anual. Suma valorilor totale ale investițiilor în aceste parcuri a fost estimată de Hidroelectrica la aproximativ EUR 2,3 miliarde, conform informațiilor transmise de către vânzători sau colectate din piață”.

Potrivit informațiilor obținute de noi, la acest moment toate cele patru potențiale tranzacții sunt în analiza conducerii Hidroelectrica.

Pe lângă cei circa 6.400 MW instalați în centralele hidro, compania a achiziționat acum doi ani parcul eolian Crucea de la compania germană STEAG, o capacitate instalata de 108 MW iar strategia sa de investiții prevede extinderea în domeniul energiei din surse eoliene și fotovoltaice.

Compania a mai avut cel puțin o tentativă de a cumpăra un proiect fotovoltaic mare, dar a eșuat. Este vorba despre proiectul parcului fotovoltaic de la Rătești, din județul Argeș, de 150 MW, scos la vânzare de dezvoltatorul imobiliar Portland Trust anul trecut. Potrivit informațiilor vehiculate la acea vreme, conducerea Hidroelectrica ar fi dorit să cumpere proiectul, a căutat și consultanți pentru achiziție, dar Consiliul de Supraveghere s-ar fi opus în final – acest ultim aspect nu a fost făcut public. În final, proiectul a ajuns la doi dezvoltatori din Israel, Econergy și Nofar Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *