Hidroelectrica contractează din nou modernizarea hidrocentralei Vidraru, afacere de 82 mil. euro. De data aceasta prin „dialog competitiv”

Hidroelectrica va lansa în aceste zile în sistemul electronic de achiziţii publice procedura pentru lucrările de retehnologizare a hidrocentralei Vidraru, dar de data aceasta contractul va fi atribuit în urma unei „proceduri competitive cu negociere”, după două tentative eşuate de atribuire a contractului prin licitaţie.

Producătorul de energie electrică a pregătit deja anunţul, care va fi public şi în SEAP după ce va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE (JOUE), potrivit oficialilor companiei. Principala modificare este legată de procedură, care nu va mai licitaţia directă, după două tentative eşuate de a atribui contractul prin această procedută, ci prin negociere competitivă. Valoarea estimată a contractului este de 82,15 milioane euro.

Intenţia a fost anunţată încă de acum câteva luni de conducerea companiei. „Prima dată au fost patru oferte, a doua oară au fost două. Ofertele au fost neconforme, din motive tehnice. În termen de o lună reluăm procedura, de data aceasta nu din nou prin licitaţie, ci prin dialog competitiv, pentru a lăsa ofertanţilor posibilitatea să vină cu propriile soluţii tehnice competitive”, declara directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, în februarie. El a precizat atunci că noua procedură nu înseamnă în vreun fel că se va face rabat de la calitate, ci doar o mai mare flexibilitate pentru ofertanţi. Ultimele oferte care au fost respinse au venit din partea consorţiului Romelectro (România) – Litostroj Power (Slovenia) şi a companiei chineze PowerChina Huadong Engineering Corporation

Vor putea participa la procedură doar firmele cu o cifră de afaceri de cel puţin 80 de milioane de euro, media ultimilor trei ani.

Descrierea succintă a ceea ce doreşte Hidroelectrica

„Contractul de lucrari „Retehnologizare AHE Vidraru” implica in principal derularea de:

a) lucrari de montaj pentru intreg ansamblul de echipamente mecanice, hidromecanice, electrice din centrala hidroelectrica, baraj, nod de presiune si integrarea instalatiilor deja modernizate (Statia de 220 kV, AMC si Grupul electrogen de 125 KVA de la Baraj Vidraru);

b) lucrari de constructii la constructiile hidrotehnice existente (Baraj, derivatia sub presiune, centrala, bloc tehnic, galeria de fuga) in vederea consolidarii acestora in conformitate cu normativele de constructii in vigoare, lucrari de reparatii a structurii de rezistenta, construire depozit pentru deseuri si materiale refolosibile si de refacere a instalatiilor electrice, sanitare, de ventilatie si PSI;

c) lucrari de arhitectura in Centrala (refacere pardoseli si finisaje in spatiile tehnologice, recompartimentari spatii) si Blocul tehnic (amenajare camera de comanda)

d) servicii de evaluare a starii tehnice a instalatiilor, proiectare si inginerie pentru fiecare dintre unitatile tehnice functionale ce fac parte din obiectivul de investitii, cu scopul finalizarii unui intreg care sa confirme indicatorii tehnico-economici aprobati ai investitiei;

e). activitatí de project management constand in coordonarea lucrarilor, serviciilor, activitatilor de chizitie/fabricare/procurare, livrare, testare, verificare, punere in functiune in vederea realizarii unui Contract de retehnologizare „la cheie”.”.

Criteriul de atribuire al contractului este cel mai bun raport preţ-calitate. 60% va conta preţul, iar restul va ţine cont de îndeplinirea mai multor specificaţii tehnice. Cea mai importantă dintre acestea, cu o pondere de 22% în punctajul final, este „banda de putere garantată a turbinei, în regim de functionare de lunga durata, la caderea neta 280 m”.

Lucrările trebuie terminate în termen de 56 de luni de la atribuirea contractului.

Vidraru este una dintre cele mai importante central pe care le operează Hidroelectrica, cu o putere de 220 MW în cele patru grupuri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *