Hidroelectrica cheltuie 140.000 de lei ca să cureţe lacul Bicaz de PET-uri

Hidroelectrica se confruntă în ultima perioadă cu problema cantităţilor mari de deşeuri aduse de apele mari în zona lacului de acumulare Izvorul Muntelui (Bicaz), iar compania estimează pentru anul 2018 un efort financiar de 141.463,78 lei pentru ecologizarea acestui lac, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Conform documentului, topirea zăpezilor şi ploile din această primăvară au antrenat deşeurile aruncate de riverani şi turişti pe malurile râului Bistriţa şi a afluenţilor acestora.

‘Hidroelectrica face şi în acest an eforturi uriaşe pentru ecologizarea lacului şi pentru reducerea cantităţilor de deşeuri plutitoare al căror impact este semnificativ atât pentru mediu, cât şi pentru randamentul hidroagregatelor. Acţiunile Hidroelectrica presupun colectarea, transportul şi eliminarea deşeurilor plutitoare din zona fronturilor de retenţie ale hidrocentralei Dimitrie Leonida, (Stejaru). Numai în ultimele zile angajaţii societăţii au strâns circa 200 de saci, cu un volum de 240 de litri fiecare, cu gunoaie aduse de ape în perimetrul barajului. Lucrările sunt în desfăşurare la acest moment, acţiunea fiind departe de finalizare, şi se realizează atât cu resurse proprii – angajaţi şi echipamente (bărci, greifere, macarale), cât şi cu sprijin extern, prin firme specializate. Hidroelectrica estimează pentru anul 2018 un efort financiar de 141.463,78 lei pentru ecologizarea Lacului Izvorul Muntelui’, se spune în comunicat.

Hidroelectrica precizează că luptă an de an la Bicaz cu consecinţele poluării şi că o face ca parte a preocupărilor societăţii legate de mediu şi pentru evitarea problemelor tehnice ce ar putea fi cauzate turbinelor de aspirarea deşeurilor, însă responsabilitatea rezolvării de esenţă a problemei cade în sarcina autorităţilor care ar trebui să acţioneze mult mai hotărât, să aplice legile şi să nu mai permită escaladarea degradării mediului.

‘Situaţia poluării din zona râului Bicaz este una de notorietate. Facem un apel către autorităţile publice locale, către Administraţia Naţională ‘Apele Romane’ şi Garda Naţională de Mediu să îşi exercite prerogativele legale ferm şi în mod constant, pentru a identifica autorii reali ai poluării şi pentru a interveni pentru limitarea gradului de degradare a mediului din zonă’, a declarat Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

Compania menţionează că principiul care ar trebui implementat este acela că ‘poluatorul plăteşte’, ori în cazul societăţii acest lucru nu se aplică. Majoritatea lacurilor de acumulare sunt invadate de deşeuri iar adevăraţii poluatorii rămân anonimi şi scapă nepedepsiţi, deşi ar trebui sancţionaţi drastic. Hidroelectrica militează, de asemenea, pentru educarea populaţiei în ceea ce priveşte respectarea mediului înconjurător.

Potrivit comunicatului, în anul 2017 cantitatea de deşeuri colectată a fost de doar o tonă, deoarece regimul precipitaţiilor a fost relativ scăzut, însă în anul 2016 – prin forţe proprii şi prin acţiuni de voluntariat desfăşurate cu sprjinul ONG-urilor, s-au colectat 50,5 tone de deşeuri de pe malul Lacului Izvorul Muntelui. În trecut, deşeurile astfel recuperate nu au fost acceptate de către colectorii autorizaţi ca fiind reciclabile, astfel că Hidroelectrica a fost nevoită să suporte costuri importante pentru depozitarea temporară şi eliminarea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *