Hidroelectrica cere studiu de fezabilitate pentru producția, stocarea și utilizarea hidrogenului. Parte a strategiei de investiții

Strategia investițională a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, are și un capitol referitor la hidrogen.

Hidroelectrica vrea să obțină un studiu de fezabilitate referitor la posibilitatea utilizării hidrogenului, mai ales în sensul stocării sale pentru a putea fi folosit în transporturi.

Fără alte comentarii, vă prezentăm exact ce scrie în strategia companiei referitor la acest subiect:

Soluții de stocare a hidrogenului pentru utilizare în mijloacele de transport propulsate cu hidrogen. Studiu de fezabilitate

Realizarea unui studiu de fezabilitate cu privire la acest proiect, care reprezintă o soluție viabilă pentru atingerea țintelor de decarbonizare (deep decarbonisation UE 2050), creșterea flexibili-tatii sistemului energetic și creșterea capacității de înmagazinare a energiei curate.

Beneficiile aduse prin implementarea proiectului de producere a hidrogenului sunt:

 Contribuția la atingerea obiectivelor climatice ale statelor membre UE;

 Reducerea dependenței de cărbune;

 Creșterea securității aprovizionării cu energie : flexibilitate și reziliență crescută;

 Consolidarea sectoarelor cheie ale industriei europene, crearea de locuri de muncă și efecte de transfer.

Studiul de fezabilitate va evalua printre altele, oportunitatea aplicării unor soluții de stocare a hidrogenului pentru utilizare în mijloacele de transport propulsate cu hidrogen.

În cadrul proiectul IPCEI (Important Project of Common European Interest), un proiect important de interes comun European cu tema “Hidrogen verde pe Dunărea albastră”, la care vor participa mai multe state membre, prin care se urmăresc următoarele:

 Producția de hidrogen “verde” la scară largă în Europa de Sud-Est, folosind energie verde (hidro, eoliană și solară).

 Transportul hidrogenului pe Dunăre către utilizatori din țările Programului Transnaţional Dunărea Interreg.

 Implementarea infrastructurii necesare pentru utilizarea hidrogenului în statele membre participante, de-a lungul Coridoarelor Rețelei trans-europene de transport (TEN-T).

Proiectul propune realizarea unei secții de electroliză (Hidrogen prin electroliză) în apropierea malului Dunării (o posibilă locație este Drobeta Turnu Severin). Aceasta urmează să utilizeze energia în perioada de prețuri scăzute (vânt, soare) pentru obținerea hidrogenului și stocarea acestuia la temperatură scazută. Resursa astfel obținută urmează a fi transportată pe sectorul de Dunăre integrată transnațional (Serbia, Ungaria, Slovacia, Austria, Germania) către consumatori finali: industria oțelului, auto și căile ferate, rafinare,etc.

Acțiunile următoare:

– Stabilirea scenariului de bază pentru generarea, transportul și utilizarea hidrogenului prin realizarea unui plan de afaceri pentru diferite scenarii posibile și distribuirea deficitului de finanțare / implicarea statelor membre.

– Constituirea consorțiului cu partenerii industriali-cheie, din producători de energie/H2, parteneri logistici pe Dunăre, furnizori de hidrogen, reuniuni bilaterale de urmărire a pro-gresului și implicarea statelor membre, MOU

– Decizie privind notificarea prealabilă în 2021”

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, cu o putere instalată totală de 6.444 MW în 208 centrale. Este controlat de statul român, în proporție de 80%, restul fiind deținut de Fondul Proprietatea. Strategia investițională anunțată presupune investiții uriașe, de 26 de miliarde de lei, dintre care aproape 7,6 miliarde în perioada 2020-2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *