Hidroelectrica cere majorarea masivă a preţurilor reglementate

Compania Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţară, a solicitat Autorităţii de Reglementare (ANRE) a creştere a tarifului la energia electrică livrată în regim reglementat, cuprinsă între 3,5% şiu nu mai puţin de 50%, potrivit directorului general al companiei, Constantin Trihenea.

Hidroelectrica a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie majorarea cu 50%, de la 1 ianuarie 2012, a preţului în contractele reglementate pentru furnizarea energiei electrice pe piaţa reglementată. Trihenea a spus că firma a cerut majorarea de preţ pentru a compensa pierderile cauzate de anul secetos, iar acel procent de 3,5% este unul minim, cererea de majorare a preţurilor mergând până la 50%.”Preţul la care vindem acum în contractele reglementate este sub costurile de producţie şi este la jumătate faţă de preţul pieţei” a mai spus directorul general.

 La sfârşitul lui septembrie, compania a activat clauza de forţă majoră în contractele sale de vânzare a energiei electrice, lucru care-i permite diminuarea cu până la 63% a cantităţilor de energie livrate. Dacă nu activa clauza, compania trebuia să cumpere energie de pe piaţă (preponderent din surse termo) şi să o revândă clienţilor la preţul din contracte, evident mai mic, dat fiind că energia hidro este mai ieftină decât cea obţinută din alte surse. De aici pierderi.

Compania a fost însă acuzată că, pe de o parte, a continuat să uzineze multă apă pentru a livra energie electrică în special traderilor privaţi (aşa numiţii băieţi deştepţi) deşi cunoştea prognoza de secetă şi, pe de altă parte, că a cerut prea târziu activarea clauzei de forţă majoră. Pe de altă parte, unul dintre cei mai cunoscuţi traderi de energie şi vechi client al Hidroelectrica, Energy Holding, nu se supune regimului de forţă majoră, reuşind să obţină anularea acestui aviz de forţă majoră, care este eliberat de Camera de Comerţ şi Industrie a României.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *