
Hidroelectriica, cel mai mare producător de energie electrică din România, așteaptă oferte pentru due-dilligence tehnic și comercial ce vizează achiziția a patru proiecte fotovoltaice, potrivit unui anunț al companiei.
“Servicii de consultanță tehnică specializată în tranzacții de fuziuni și achiziții a unor societăți care dețin proiecte/parcuri fotovoltaice, având o capacitate cumulată proiectată de circa 360 MWp”, este titlul anunțului postat de Hidroelectrica în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Valoarea estimată a acestui contract este de circa 152.000 de euro, iar ofertele se pot depune până la data de 9 mai, conform anunțului.
Compania cere o analiză pentru un portofoliu vizat de “9 societăți-țintă (SPV), de dețin/dezvoltă 4 proiecte/parcuri fotovoltaice, aflate în diverse stadii de dezvoltare, având o capacitate instalată proiectată cumulată de circa 360 MWp”, după cum aflăm din anunț.
Totuși, achiziția acestor proeicte (Hidroelectrica nu dă date suplimentare despre ele), poate fi un proces îndelungat, în condițiile în care “durata contractului este de 36 de luni, incluzând perioadele de analiză ale Beneficiarului și clarificările, precum și timpul necesar refacerii livrabilelor, dacă este cazul”.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, operează în prezent de 188 de hidrocentrale, cu putere instalată însumată de 6.400 MW, la care se adaugă parcul eolian de la Crucea, de 108 MW.
Hidroelectrica estimează punerea în funcțiune a unei capacități suplimentare din surse regenerabile de minimum 500 MW, până în 2027, potrivit Planului de administrare 2023-2027, prezentat acționarilor acum un an. Conform documentului, obiectivul general urmărit de Ministerul Energiei pentru perioada 2023 – 2027 este ca Hidroelectrica să fie liderul și pilonul central al tranziției energetice din România.
Totuși, până acum, compania este avansată doar în proictul unui parc fotovoltaic de 445 MW din județul Brăila.
Însă, recent, compania a anunțat că va avea o baterie de stocare de 36 MW, cu o capacitate 72 MWh, lângă parcul eolian de la Crucea, după o licitație câștigată de producătorul român Prime Batteries Technologies. Este primul proiect de stocare a energiei cu baterii Li-ion implementat de Hidroelectrica.
Hidroelectrica a prognozat pentru acest an, în bugetul pe care îl va supune atenției acționarilor, venituri totale de 10,3 miliarde de lei, în creștere cu 2% față de cele din 2024, și cheltuieli totale de 6,1 miliarde de lei, în creștere și ele, cu 15% față de cele ale anului trecut. Așadar, profitul net bugetat de companie pentru acest an este de doar 3,55 miliarde de lei, în scădere cu 13% față de cele 4,06 miliarde de lei preliminate pentru anul 2024.
Compania estimează o producție de energie electrică de doar 13,3 TWh în acest an, în scădere de la cei 13,9 TWh ai anului trecut, pe fondul unei hidraulicități reduse. Producția a scăzut și anul trecut față de 2023, care a fost însă un an foarte bun.