Hidroelectrica cere consultanță ca să cumpere o firmă de furnizare de energie electrică și gaze. Vizată este Electrica Furnizare

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, caută să achizițoneze servicii de consultanță pentru achizițiuonarea unei companii de furnizare de energie electrică și gaze naturale, potrivit unui anunț publicat în sistemul electronic de achiziții publice. Ținta este Electrica Furnizare, unul dintre cei mai mari furnizori din România, cu peste trei milioane de clienți, potrivit mai multor surse din piață.

“Achiziția de servicii de consultanță specializată, evaluare și intermediere fuziuni și achiziții (M&A) precum și de servicii de consultanță tip due dilligence, în vederea achiziționării unei societăți care activează în domeniul furnizării energiei electrice și gazelor naturale”, scrie în anunțul Hidroelectrica.

Cităm în continuare din anunț:

“Obiectul contractului se referă la prestarea următoarelor servicii: – Consultanță și asistență de fuziuni și achiziții (M&A) acordată Hidroelectrica pe întreaga perioada de derulare a etapelor prezentate la pct. 2.3. din Caietul de sarcini respectiv:

Etapa I Derularea activităților de Due Diligence și evaluare I.1. Efectuarea analizei diagnostic financiar, fiscal, comercial și de reglementare și IT&C; I.2 Efectuarea evaluării Companiei Subiect în urma analizei diagnostic

Etapa II: Derularea procesului de achiziție– Oferta angajantă Prezentarea soluției complete de realizare a Tranzacției.

Etapa III: Participarea și acordarea de asistență pentru Hidroelectrica la negocierile finale asupra prețului final, a condițiilor de realizare a Tranzacției și a altor termeni contractuali, precum și la negocierrea și încheierea contractului de vânzare-cumpărare (”SPA”) împreună cu consultantul juridic selectat de Hidroelectrica și respectiv, asistență pentru Hidroelectrica în vederea finalizării cu succes a Tranzactiei. – Analiză de tip due diligence financiar, fiscal, comercial și de reglementare și IT&C a unei societăți care activează în domeniul furnizării energiei electrice/gazelor naturale precum și evaluarea acestora; – Realizarea soluțiilor optime de încheiere a tranzacției, respectiv pregătirea, derularea, negocierea și finalizarea acesteia”.

Hidroelectrica este dispusă să plătească 225.000 de euro pentru serviciile cerute, și așteaptă ofertele până la, atenție, 5 aprilie.

Ținta ar fi Electrica Furnizare

Hidroelectrica este cel mai mare, ieftin, și profitabil producător de energie electrică din România, controlat de stat. Mai recent, compania a intrat și pe segmentul de furnizare a energiei electrice pentru clienții casnici, și are, de departe, cea mai bună ofertă de pe piață, 250 de lei/MWh pentru energia activă, cam la o jumătate-o treime din cât au, pe ofertele actuale, furnizorii mari. Asta pentru că își permite să furnizeze propria energie, pe când ceilalți trebuie să o cumpere. Compania a reușit, inclusiv cu largul concurs al ministrului Energiei, care a popularizat-o foarte des, să ajungă la peste 100.000 de clienți casnici, după ce a operaționalizat o platformă online foarte simplă de contractare.

Potrivit informațiilor noastre, ținta Hidroelectrica este de a prelua Electrica Furnizare, compania de furnizare a Grupului Electrica, cu peste trei milioane de clienți, cea mai mare din România alături de firmele de furnizare ale Enel. Electrica este o companie privatizată prin Bursă, dar la care statul român este cel mai mare acționar, chiar dacă minoritar. Ideea unei astfel de achiziții este vehiculată de multă vreme printre decidenții din sector, și poate fi interpretată și ca o dorință a Guvernului de a oferi cât mai multă energie (mai) ieftină unui număr cât mai mare de clienți persoane fizice. Hidroelectrica a produs anul trecut cam 17 TWh de energie, la un consum național de aproape 60 TWh.

Mișcarea Hidroelectrica survine într-un moment în care furnizarea de energie electrică se chinuie să supraviețuiască în România, deci producătorul are oportunitatea să ofere puțin pentru a cumpăra infrastructura și portofoliul de clienți al Electrica Furnizare. Compania a avut anul trecut pierderi de 390 de milioane de lei, în contextul exploziei costurilor de achiziție ale energiei din piață, dar pe care compania nu le-a transferat clienților – Electrica Furnizare a menținut prețurile asumate în contractele cu clienții casnici, dar și în contextul în care furnizorii au suportat în majoritate din propriile resurse reducerile de facturi prin schemele de plafonare/compensare, pemtru că statul nu le-a retiurnat la timp banii – s-a spus recent că statul a plătit undeva la 20% din cât ar fi trebuit să returneze furnizorilor. Iar, pentru a-și putea continua activitatea, furnizorii au recurs la credite bancare pentru a-și asigura cash-flow-ul.

Totuși, surse apropiate situației ne-au spus că managementul Electrica ar putea să nu accepte o sumă mai mică de 150 de milioane de euro pentru a vinde firma de furnizare.

Decizia de a vinde și prețul va trebui totuși adoptată de Adunarea Generală a Acționarilor Electrica, unde, repetăm, statul, care controlează Hidroelectrica, este cel mai mare acționar, dar nu majoritar.

 

 

 

 

1 Comment

  1. In 2019 profitul net Electrica Furnizare a fost de 104,05 mil lei.
    Dupa aceea au venit distorsiunile, care peste 1-2 ani se vor reduce semnificativ.
    La 750 mil lei, ar insemna de 7*Profitul Net2019. negocierea ar trebui sa inceapa de la minimum 12*Pnet2019, adica 1,2 mil lei= 250 mil eur. Orice suma mai mica ar insemna furt de la actzionari, generat de dorintza HDR (si a Ministerului energiei probabil) de a profita la max de distorsiuneile din piatza, generate mai ales de aberatziile din PZU shi de traderii de energie veroshi.
    S-a scumpit apa din baraje de 3 ori, uraniul shi apa grea de 3 ori shi noi nu shtim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *