Hidroelectrica ar urma să cumpere parcuri eoliene și fotovoltaice de peste 270 MW în acest an

Hidroelectrica, cel mai mare produicător de energe electrică din România, are în plan achiziția de participații la companii care dezvoltă proiecte eoliene și fotovoltaice cu o caacitate totală de 277 MW, potrivit proiectului de buget al companiei pentru acest an.

“Achiziție participații. Proiectele de diversificare a afacerii societății în valoare de 732.150 mii lei vizează achiziții de participații la societăți de proiect pentru construcția de centrale de producție a energiei electrice din surse eoliene și fotovoltaice”, se arată în proiectul de buget.

“Sunt prevazute achizitii de participatii in anul 2024 pentru :

  1. Achiziții active UCM Resita
  2. Capacități din surse fotovoltaice totalizând 85 MWp ;
  3. Capacități din surse eoliene totalizând 192 MW”, arată compania.

Hidroelectrica opeează momentan, pe lângă centralele hidro, un singur parc eolian, cel de la Crucea, din Dobrogea, care a fost cumpărat de la STEAG în 2020. Parcul a fost construit în anul 2014, și are o capacitate instalată de 108 MW, cu 36 de turbine Vesats de 3 MW fiecare.

De-a lungul timpulu s-a tot vorbit despre planurile Hidroelectrica de a cumpăra sau construi parcuri eoliene sau fotovoltaice, dar nimic nu s-a concretizat, în afara tranzacției pentru parcul de la Crucea. Cel mai mare proiect al companiei viza construirea unui parc fotovoltaic gigantic, de 1.500 MW, pe un teren concesionat direct de către Administraţia Domeniilor Statului (ADS) în zona Piscul Sadovei-Dăbuleni (Dolj), proiect care a fost deja declarat de importanță națională de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Totuși, în noiembrie 2023, compania a anulat licitația pentru studiile aferente debutului proiectului fotovoltaic. Investiția urma să se ridice la peste 1,2 miliarde de euro.

Citește și:

Hidroelectrica, profit istoric preliminat pentru 2023, 6 miliarde de lei net. În acest an, profitul estimat scade la 4,8 miliarde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *