Hidroelectrica ar putea valora cel puţin 10 miliarde de euro. Listarea se bursă se amână pentru la anul

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică, nu va mai ajunge la bursă în acest an, pentru că statul ar dori să vândă direct un pachet de 15%  şi să ia banii, nu să mai facă o majorare de capital, caz în care banii ar fi rămas în companie.

Ministerul Energiei pregătește o hotărâre de Guvern prin care va schimba procedura de listare la bursă a Hidroelectrica, ceea ce va însemna că procesul nu va mai avea loc în acest an, a declarat, luni, Andreea Lambru, președintele Consiliului de Supraveghere (CS) al producătorului de energie.

„Actualul Consiliu de Supraveghere va susține procedura de listare la bursă, dar există un comitet format din mai multe instituții care se ocupă de listarea la bursă și de un consorțiu cu care Hidroelectrica are contract”, a spus Lambru.

În opinia sa, este preferabilă metoda de listare prin care banii merg la bugetul de stat, adică listarea directă a unui pachet de 15% din acțiunile deținute de Ministerul Energiei. Potrivit actualei metode de listare a Hidroelectrica, aprobată de Guvern în 2013, adică prin majorare de capital, fondurile ar fi urmat să rămână în bugetul companiei.

„Vă răspund din punctul meu de vedere și ținând cont de faptul că nu am un mandat din partea Ministerului Energiei: este preferabilă vânzarea directă de acțiuni. Hidroelectrica în momentul de față are suficienți bani pentru investiții. Mai mult de atât nu cred că putem investi pe anul în curs, nu vom putea cheltui nici banii pe care îi avem, drept urmare este mai binevenit (ca fondurile să meargă — n.r.) la bugetul de stat”, a subliniat președintele CS.

Întrebată dacă, în aceste condiții, mai vede posibilă listarea companiei în acest an, Lambru a răspuns: „Nu, fiind vorba de reluarea unei proceduri, de schimbare a unei hotărâri de Guvern. Este vorba de o hotărâre de Guvern pe care Ministerul Energiei și consorțiul o elaborează. În momentul acela putem discuta de reluarea procedurii de listare în noile condiții”.

Un miliard de euro din listare

Remus Borza, fostul administratorul judiciar al companiei, a declarat că Hidroelectrica ar putea obține un miliard de euro din listarea la bursă, dacă procesul ar fi derulat în acest an, însă acești bani ar trebui să meargă la bugetul de stat, întrucât producătorul de energie nu are nevoie de aceste fonduri.

„Hidroelectrica are rezerve de 2,2 miliarde de lei, adică 500 de milioane de euro cash în depozite bancare. Dacă este să facem listarea, care este un moment de răscruce pentru Hidroelectrica, nu există o favorabilitate mai mare pentru Hidroelectrica și n-a existat niciodată cum există astăzi. Hidroelectrica poate fi listată la un multiplu EBITDA de 15-20 de ori, ori asta înseamnă o valoare a companiei între 7,5 și 10 miliarde de euro. Înseamnă că, la o listare de 15%, anul acesta în conturile Hidroelectrica sau în trezoreria Ministerului de Finanțe poate să mai intre un miliard de euro”, a spus Borza, care în prezent este deputat ALDE.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica nu are nevoie de banii care vor fi obținuți din privatizare.

„Este motivul pentru care am cerut încă din 2014 schimbarea metodologiei de privatizare. Actuala metodologie aprobată în 2013 vizează majorarea de capital prin emitere de acțiuni noi, iar banii să devină venit la companie. Metoda (propusă — n.r.) ar fi ca statul să își vândă din deținerea sa de 80% din capitalul social acel pachet rezidual de 15%. Și atunci evident că banii s-ar face venit la bugetul de stat, în trezoreria Ministerului de Finanțe. Astăzi noi nu mai avem nevoie de banii investitorilor”, a continuat fostul administrator.

Borza a susținut că, dacă Hidroelectrica va fi listată, activitatea companiei va fi mai transparentă, iar controlul va fi mai mare, odată cu majorarea numărului de acționari.

„Listarea va asigura transparență, un control. Una e să ai doi acționari, din care unul ia tot și celălalt face doar atmosferă, alta e când ai încă o mie de acționari, chiar dacă sunt mici, dar sunt oameni care au exercițiul și rutina gestionării unor companii listate la bursă, care știu să citească printre rânduri și care sancționează orice derapaj al directorilor și orice imixtiune nepermisă, neortodoxă a acționarului. Evident că fac scandal, își trimit ambasadorii, îl bagă pe ministru în ședință”, a precizat Borza.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, şi asigură circa o treime din producţia naţională de energie electrică

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *