Hidroelectrica a vândut energie cu livrare în vârf pentru tot anul viitor. Prețul a crescut cu aproape 100 de lei/MWh în nici trei luni

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la vînzare un pachet mic de energie electrică pentru tot anul viitor, energie electrică cu livrare doar ziua. L-a vândut mult mai scump decât a cerut și mult mai scump decât acum nici trei luni, când a plasat în piață o ofertă de vânzare asemănătoare.

Hidroelectrica a scos la vânzare în 20 august pe platforma de contracte bilaterale LE Flex un pachet de energie electrică de 5 MW orari, cu livrare în tot anul 2025, dar cu profil de livrare “vârf 1”, adică doar în perioada luni-vineri între orele 6 și 22. În total aproape 21.000 GWh, o cantitate mică.

Producătorul a scos la vânzare energia la un preț de 600 de lei/MWh. Patru companii au venit cu ofertă de cumpărare, iar cel mai mult a oferit Nova Power and Gas, o companie româească din grupul E-Infra, controlat de omul de afaceri Teofil Mureșan. Nova și-a adjudecat energia cu 675 de lei/MWh, deci cu 12% mai mult decât a solicitat Hidroelectrica.

Acum nici trei luni, pe data de 30 mai, Hidroelectrica a scos la vânzare pe aceeași platformă trei pachete de energie electrică de 5 MW orari, cu livrare în tot anul 2025, cu același profil de livrare “vârf 1”, în total cam 62.000 GWh, o cantitate destul de mică. Atunci, o singură compania a venit cu ofertă de cumpărare, Energy Distribution Services (EDS), care și-a adjudecat energia cu un preț de 580 de lei/MWh.

Așadar, în nici trei trei luni, pe măsură ce se apropie mometul livrării, Hidroelectrica a scos la vânzare enrgia mai scump cu 25 de lei/MWh, dar a reușit să o vândă la un preț cu 95 de lei/MWh mai mare.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi, în plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. De asemenea, compania deţine o cotă de 13,09% din piaţa de furnizare.

Citește și:

Ceva a mers totuși mai bine la Hidroelectrica în primul semestru din 2024: veniturile făcute în piața de echilibrare sunt mai mult decât duble

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *