Hidroelectrica a scos la vânzare energie pentru aprilie la 180 lei/MWh, sub prețul pieței, dar nu cumpără nimeni

Hidroeletrica nu a reușit să vândă energie cu livrare luna viitoare, deși prețul solicitat este în scădere.

Hidroelectrica a scos la vânzare astăzi 10 pe piața contractelor bilaterale-licitație extinsă, nu mai puțin de 10 pachete de energie electrică, cu livrare bandă, în perioapret da 1-30 aprilie. Compania a scos în piață energia la o putere de 10 MW orari (10 MWh/h) , în total 72 GWh, la un preț de 180 lei/MWh.

Toate licitațiile au fost anulate, pentru că nu a venit nimeni să cumpere.

Este prea mare prețul solicitat de companie, sau piața așteaptă prețuri mai mici, în contextul în care, tradițional, primăvara este o perioadă cu o producție de energie mai mare din cauza aportului mai mare al hidrocentralelor?

Potrivit datelor de pe platforma OPCOM, indicatorul ROPEX FM pentru luna aprilie 2020 (prețul mediu al tranzacțiilor încheiate pe platformele de tranzacționare cu livrare în luna aprilie) este de 252 de lei/MWh, iar, la această oră, cantitățile tranzacționate cu livrare în acea lună sunt de 3,68 TWh.

Prețurile spot sunt însă în scădere. Potrivit datelor OPCOM, prețul mediu din PZU pentru săptămâna 24 februarie-1 martie (ultimele date disponibile) a fost de 175 lei/MWh, cu 10% sub cel din săptămâna anterioară.

Hidroelectrica este cel mai important producător de energie electrică al țării, cu o putere instalată de peste 6.400 MW în 208 centrale hidroelectrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *