Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc din județul Buzău.

“Achiziție și montaj echipamente mecanice și electrice la CHE (centrala hidroelectrică – n.red.) Nehoiașu II, extindere stație de transformare de 110 kV” este denumirea contractului scos la licitație de Hidroelectrica în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Valoarea acestui contract este de 178 de milioane de lei, circa 35 de milioane de euro.

Noua centrală, un proiect mai vechi al Hidroelectrica, se referă la extinderea Amenajării Hidroenergetice Surduc-Siriu, care este amplasată pe teritoriul județelor Buzău, Vrancea şi Covasna și cuprinde amenajarea râului Buzău precum si amenajarea râurilor Bâsca Mare si Bâsca Mica.

Proiectul “implică, în principal activități de proiectare (întocmire documentatii tehnice pentru echipamentele mecanice, echipamentele electrice/obiect), fabricare/procurare, testare, ambalare, transport, livrare precum și  montarea echipamentelor si instalatiilor noi executate, probe si verificari, atît în fabrică cît și în amplasament,  punere in functiune si Instruire personal”, arată compania în documentația de licitație.

Noua centrală ar urma să fie ehipată cu un hidroagregat tip Francis, de 55 MW și, odată finalizată, ar urma să producă circa 150 GWh de energie electrică anual – în anunțul de licitație se spune despre o turbină de minimum 20 MW.

Valoarea contractului este atât de mică pentru că mare parte din lucrările amenajării hidroenergetice sunt deja efectuate. Astfel, potrivit datelor Hidroelectrica, proiectul ar fi deja executat în propprție de 85%.

„Clădirea centralei este realizată integral, lucrările rest de executat sunt betonare la nivel turbină, betonare nivel generatoare și ghidaj, lucrări de arhiectură în interiorul clădirii, lucrări de instalații electrice, termice și sanitare, execuție stație de transformare, montare echipamente hidromecanice și electrice aferente hisrocentralei”, potrivit datelor Hidroelectrica.

Compania așteaptă oferte din partea celor interesați de acest proiect până la data de 30 mai. Contractul va fi atribuit în urma unei licitații deschise.

Lucrările ar urma să fie finalizate în termen de 44 de luni.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, cu o putere instalată de circa 6.400 MW în 188 de centrale hidro, la care se adaugă parcul eolian de la Crucea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *