Hidroelectrica a ratat achiziția proiectului fotovoltaic de 150 MW din Argeș, unul dintre cele mai mari din țară. Parcul a ajuns la Econergy și Nofar Energy

Proiectul parcului fotovoltaic de la Rătești, din județul Argeș, scos la vânzare de Portland Trust, nu a ajuns la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din țară, care și l-a dorit, ci la alți dezvoltatori din regenerabil.

“PeliPartners a asistat Portland în procesul de vânzare al celui mai mare parc de panouri fotovoltaice în dezvoltare din România, cu o capacitate de producție autorizată de peste 153 MW și o suprafață totală estimată de peste 165 ha, aflat în Rătești, județul Argeș, către Econergy și Nofar Energy. Procesul este structurat ca tranzacție de tip share deal, iar finalizarea acestuia este anticipată pentru finalul lunii octombrie 2021”, se arată într-un comunicat al casei de avocatură PeliPartners

„Suntem nerăbdători să colaborăm cu Econergy și Nofar Energy pentru implementarea acestui proiect ce va contribui semnificativ la producerea de energie regenerabilă în România” declară Timothy Duffill, reprezentantul Portland.

„Complexitatea tranzacțiilor de acest fel rezidă în granularitatea reglementărilor specifice sectorului de energie, care necesită o atenție specială pentru adresarea corespunzătoare a cerințelor comerciale și a obligațiilor legale aferente de către părțile contractante. Suntem onorați pentru oportunitatea de a asista clientul în acest proiect” a precizat Carmen Peli, Partener și Head of Corporate M&A la PeliPartners.

Îl voia Hidroelectrica

Proiectul fotovoltaic, unul dintre cele mai mari din România, are deja aviz tehnic de racordare (ATR) de la Transelectrica. Acest viitor parc va fi racordat la rețeaua de transport printr-o stație nouă de 220 kV, legată mai apoi la linia de 220 kV Bradu-Târgoviște. Transelectrica estima că parcul va fi pus în funcțiune în anul 2022. Din acest motiv, în primăvara acestui an, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, inițiase deja procedurile pentru achiziția lui. În martie, compania pusese în sistemul electronic de achiziții publice un anunț de consultare a pieței pentru serviciile de consultanță și juridice necesare în scopul cumpărării proiectului. Am scris despre acest lucru AICI

Cine sunt cumpărătorii

Potrivit datelor publice, Nofar Energy, care s-a listat prin IPO la bursa din Tel Aviv în decembrie 2020, ar fi a treia companie din Israel din domeniul energiei regenerabile, din punct de vedere al capitalizării. Fondată în 2011, este speclializată în fotovoltaic și în stocare.

Ecoenergy este un dezvoltator de proiecte în domeniul energiei regenerabile cu sediul în Marea Britanie și activități în Spania, Italia, Polonia și România. Potrivit propriilor date, portofoliul de proiecte care se află în dezvoltare în România ar include 1.300 MW în fotovoltaic (25 de proiecte) și 280 MW în eolian (2 proiecte).

Cine este vânzătorul

Portland Trust este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari de pe plan local. Strategia dezvoltatorului este de construi și închiria clădiri de birouri. Profitul vine din vânzarea acestora la scurt timp. Portland Trust a construit și vândut clădiri cu o valoare de peste 500 de milioane de euro. Ultima tranzacție parafată a fost în 2018, atunci când a vândut proiectul Oregon Park către Lion’s Head și Old Mutual cu 170 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *