Hidroelectrica a propus ANRE să preia o parte din consumatorii casnici, preţul final să nu crească,iar piaţa să fie liberalizată de la 1 ianuarie

Hidroelectrica a propus Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) o soluţie astfel încât piaţa de energie să fie liberalizată de la 1 ianuarie, aşa cum cere legislaţia europeană, dar, în acelaşi timp, fără ca electricitatea pentru populaţie să se scumpească, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Bogdan Badea, directorul general al producătorului de energie hidro.

„Ca urmare a invitaţiei primite de la ANRE pentru a discuta pe marginea proiectului de ordin care se pliază pe calendarul de dereglementare propus Comisiei Europene, am avut mai multe discuţii vizavi de iminenţa creşterii preţului dacă s-ar dereglementa piaţa şi s-ar trece din nou la piaţa liberă de la 1 ianuarie”, a precizat Badea.

Acest draft de ordin prevede că Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor acoperi întregul necesar de energie electrică al populaţiei de la 1 ianuarie, la preţuri mai mici decât cele din piaţa liberă, ceea ce ar afecta foarte mult producătorul hidro.

„Poziţia Hidroelectrica a fost următoarea: în primul şi-n primul rând, noi susţinem trecerea la piaţa liberă de la 1 ianuarie, întrucât avem un regulament european care trebuie respectat. A doua chestiune este că, dacă înţelegem problema legată de prevederile OUG 114 şi de faptul că furnizorii de ultimă instanţă nu au achiziţionat energia, aşteptând ca ANRE să le dea energie de la producători, am propus să preluăm noi, ca perioadă de tranziţie, să ni se cesioneze pe o perioadă de maximum un an contractele pe care ei consideră că nu le mai pot susţine la actualele preţuri, astfel încât să menţinem preţul la populaţie, să nu crească, iar în acelaşi timp furnizorii de ultimă instanţă să aibă posibilitatea să achiziţioneze din piaţa liberă pentru următoarea perioadă energia necesară”, a susţinut Badea.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica este de acord să suporte inclusiv costurile de facturare către aceşti clienţi casnici.

„Întrucât Hidroelectrica nu are logistica necesară pentru a factura energia către consumatorii casnici, suntem de acord să suportăm şi costurile de facturare, de management al întregii operaţiuni, astfel încât, pentru consumatori, să nu se simtă nimic, să nu crească preţul şi, în acelaşi timp, să fie respectată şi legislaţia europeană şi să liberalizăm piaţa”, a adăugat Badea.

El nu a putut spune câţi consumatori casnici poate alimenta Hidroelectrica, precizând că este nevoie de o analiză în acest sens împreună cu furnizorii de ultimă instanţă.

„Părerea mea este că, oricum, aşa cum este proiectul de ordin al ANRE, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica trebuie să asigure 100% din consumul casnic în ianuarie şi 80% în februarie. Ca atare, dacă am fi obligaţi să suportăm toate aceste lucruri la un preţ mult sub preţul pieţei, mă gândesc că putem suporta în orice context, la un preţ reglementat, aşa cum l-a reglementat ANRE – nu comentez că e bine sau rău – dar în acelaşi timp să putem avea o piaţă liberă şi să respectăm legislaţia europeană, în final”, a subliniat şeful producătorului de energie.

Badea a reiterat faptul că Hidroelectrica este total împotriva acelui proiect de ordin, care face discriminare între producători, nu respectă legislaţia europeană şi creează producătorului hidro probleme comerciale şi alte prejudicii.

El a amintit că a atras atenţia asupra impactului negativ al OUG 114 şi al Ordinului 10 al ANRE, privind implementarea OUG, lucruri care s-au adeverit: preţul pe piaţa concurenţială a crescut, iar cel pentru consumatorii casnici nu a scăzut.

„Dacă scopul acestei reglementări este să menţinem preţul energiei la populaţie, cred că soluţia propusă de noi este una viabilă. Dacă sunt alte scopuri, să înţelegem şi noi care sunt scopurile respective”, a mai spus Badea.

Hidroelectrica a înaintat această propunere către ANRE şi Ministerul Energiei în urmă cu două zile, dar nu a primit niciun răspuns până acum.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *