Hidroelectrica a produs vineri dimineaţă peste 4.000 de MW, reprezentând un nou record din acest an, şi a acoperit peste jumătate din consumul naţional de electricitate, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional în timp real, prezentate pe site-ul Transelectrica şi analizate de Agerpres
Vârful de producţie a fost atins la ora 9:30, când hidrocentralele produceau 4.050 MW şi acopereau 52% din consumul ţării.
Precedentul record de producţie din acest an al Hidroelectrica fusese 3.936 de MW, înregistrat pe 7 mai. Aceasta pe fondul hidraulicităţii specifice acestei perioade a anului, caracterizate de ploi şi viituri. „Este o perioadă favorabilă pentru producția hidro, iar planificarea atentă pe a mentenanței anuale a agregatelor ne permite să extragem fiecare MW disponibil acum. Specialiștii noștri sunt la posturile de lucru și își fac treaba pentru care au fost pregătiți. Culegem roadele unei gândiri strategice a business-ului și asigurăm în acelați timp stabilitatea și securitatea Sistemului Energetic Național”, a declarat atunci Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.
Hidroelectrica exploatează un număr de 208 centrale, cu o putere instalată totală de 6.116 MW.
Celelalte surse de producere a energiei vineri dimineaţă erau cărbunele – 26%, nuclear – 8,5%, hidrocarburi – 6,5%, fotovoltaic – 3,6%, eolian – 2,6%, biomasă – 0,7%.
La ora 10:35, consumul naţional de energie electrică era de 7.684 MW, producţia – de 7.439 MW, diferenţa de 244 MW reprezentând importuri.
În ceea ce priveşte preţul energiei, România rămâne cea mai scumpă piaţă din regiune, potrivit bursei de profil OPCOM.
Astfel, în România preţul mediu pe piaţa spot pentru energia cu livrare vineri este 53,44 euro pe MWh, în Ungaria este de 53,30 euro pe MWh, iar în Cehia şi Slovacia – 45,75 euro pe MWh.