Hidroelectrica a finalizat retehnologizarea Hidroagregatului 1 de la CHE Călimănești

Hidroelectrica a pus în funcțiune Hidroagregatul I de la CHE Călimănești, după efectuarea unor ample lucrări de retehnologizare, în prezenţa Ministrului Energiei, Anton Anton, a managementului companiei şi a reprezentanţilor constructorului şi a furnizorului de echipamente, a anunţat compania într-un comunicat.

Modernizările, în valoare de 24 de milioane de lei,  au vizat creșterea fiabilității și mărirea duratei de funcționare a instalațiilor cu cel puțin un nou ciclu de viață, arată compania.

Lucrările, realizate de SSH Hidroserv având ca subcontractant UCM Reșița, au urmărit implementarea de soluții tehnologice de ultimă oră care să conducă la creșterea gradului de automatizare și a siguranței în exploatare a centralei. Modernizările permit, între altele, comanda la distanță a echipamentelor şi achiziția on-line a parametrilor electrici și tehnologici etc.

Finalizarea modernizării de la Călimăneşti este a doua lucrare de retehologizare pe care o inaugurăm în această lună, după cea de la CHE Bereşti, din Bacău. Culegem acum roadele unui efort intens de echipă făcut peste an. În materie de investiţii ne propunem, însă mult mai mult de atât. Avem un plan de afaceri ambiţios pe care îl propunem acţionarilor şi care prevede investiţii de 5,4 miliarde de lei pentru următorii cinci ani. Odată aprobat, vă asigur că va fi urmat cu tenacitate. Este important să construim, pentru că  sistemul energetic are nevoie de investiţii masive, iar timpul nu așteaptă după indeciși. Avem resursele necesare, încheiem un an foarte profitabil – cel mai bun din istoria Hidroelectrica, dacă ne gândim că la 9 luni depăşisem deja rezultatele realizate pe tot parcursul anului 2017. Succesul în ceea ce facem este, probabil, cel mai bun omagiu pe care îl putem aduce României în an centenar”a declarat Bogdan Badea, Preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

Acumularea și CHE Călimănești fac parte din schema de amenajare hidroenergetică a râului Olt, pe sectorul Turnu – Călimănești. Acestea sunt amplasate în aval de CHE Turnu – aflată în funcţiune, și în amonte de CHE Dăeşti. CHE Calimănești este situată pe drumul DN 7 – Rm. Vâlcea  – Sibiu, în dreptul localităţii Calimănești.

Principala folosință de apă este cea energetică. Producția de energie variază de la an la an, în funcție de caracterul hidrologic al anului respective. CHE Călimănești este folosită ca centrală de vârf, semivârf, iar în perioade de ape mari – în bază.

Principalii parametri energetici ai centralei sunt:

  • puterea instalată: 2 x 19,8 = 39,6 MW;
  • producţia medie anuală de energie conform proiect: 106 GWh/an.
  • turbinele sunt de tip Kaplan, iar hidrogeneratoarele de tip HVS 787 / 84-64

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *