Hidroelectrica a coborât ieri la cea mai mică producție de energie electrică din istorie, de 20 de ori sub puterea instalată. Care sunt cauzele

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, și-a redus duminică după amiază producția la niveluri nemaiîntâlnite, pe fondul prețurilor zero sau negative și al consumul național anemic, iar o parte din grupuri au fost oprite inclusiv prin ordin al Dispeceratului Energetic Național.

În data de 7 aprilie, la ora 14.47, Hidroeletrica producea energie electrică la o putere instantanee de doar 235 MW, conform datelor Transelectrica. La acel moment și consumul național (cel măsurat, fără autoconsumul prosumatorilor), a scăzut la niveluri istorice, de 3.906 MW – consum instantaneu, mai mic și decât nivelul din ziua de Paște Catolic, despre care s-a spus că este cel mai mic din 2016 încoace.

Potrivit datelor noastre, acest nivel de producție instantanee este cel mai mic din istoria Hidroelectrica, compania operând acum o capacitate de peste 6.400 MW în hidrocentrale.

De alfel, la acel moment, din cel mai producător, a devenit rapid cel mai mic producător – dacă ne referim la producția instantanee, reușind să coboare sub orice altă sursă – gaz, cărrbune (unde există un minim tehnic sub care centrala nu poate fi ținută), eolian sau fotovoltaic.

Ziua de duminică, 7 aprilie, a fost și cea în care, în piața spot de energie electrică, s-a înregistrat un număt record de intervale orare cu preț zero sau negativ – nu mai puțin de 14 ore, cu nivelul maxim de preț negativ chiar în intervalul orar 14.00, cu minus 104 lei/MWh.

Din punct de vedere tehnic, Hidroelectrica este compania care face față cel mai bine acestei volatilități extreme a prețurilor dar și a presiunii tehnice din ce în ce mai mari care este pusă pe sistemul energetic național.

Astfel, în orele cu preț negativ sau zero compania poate să își reducă semnificativ producția foarte rapid, evitând în general situația în care ar vinde la preț negativ. Pe de altă parte, poate licita însă în piața de echilibrare, unde prețurile sunt imense în unele momente, la descreștere  de putere – practic va primi bani ca să se oprească de la cine a dezechilibrat atunci sistemul în celălat sens – a produs mai mult decât a notificat sau a consumat mai puțin decât a notificat. Și, în final, Hidroelectrica își poate opri din centrale la ordinul Dispeceratului Energetic Națiobal. Iar, duminică 7 aprilie s-a întâmplat și asta.

După cum se vede și în grafic, producția de energie hidro a crescut constant pe măsură ce s-a aproiat vârful de seară (scade aportul fotovoltaicelor, atât de la noi cât mai ales energia din această sursă venită din import, care este de fapt și principala cauză a prețurilor negative). Iar între orele 18 și 19 practic s-a dublat, de la 1.300 la 2.500 MW putere instantanee livrată în SEN.

Însă la ora 18 prețul devenise deja pozitiv (aproape 50 de lei/MWh) , iar la ora 21.00, când Hidroelectrica livra în SEN la o putere de aproape 2.700 MW, prețul spot era de peste 500 de lei/MWh.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *