Hidroelectrica a bugetat investiții pentru parcuri fotovoltaice plutitoare în acest an. Licitație în vară

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a bugetat în acet an cheltuieli pentru ceea ce se cheamă “proiectul Nufărul”, un proiect de instalare de panouri fotovoltaice plutitoare pe unele dintre lacurile de acumulare.

“Sistem flotant panouri fotovoltaice-proiect pilot Nufarul. contract la cheie (proiectare, procurare, lucrări de C+M si punere în funcțiune)” apare pe lista de achiziții sectoriale ale Hidroelectrica în acest an. Compania a bugetat pentru 2024 pentru acest proiect o sumă importantă, aproape 70 de milioane de lei.

Data limită pentru inițierea procedurii este 1 iunie, iar până la finalul anului ar trebui să fie selectat un constructor și atribuit contractul.

Reprezentanții companiei nu au oferit informații suplimentare despre stadiul proiectului sau alte detalii.

De aproape trei ani se vorbește despre acest proiect. În strategia investițională a companiei publicată în 2021 apărea acest proiect-pilot Nufărul”, constând în construirea și amplasarea pe unul dintre lacurile de acumulare din portofoliul companiei, ce urmează a fi selectat în urma studiului de fezabilitate, a unui sistem flotant de panouri fotovoltaice. Sistemul ar urma  să aibă o putere instalată între 5 și 20 MW, iar randamentul unui astfel de sistem ar fi cu circa 12% mai mare față de cel al unuia convețional, datorită efectului de răcire al apei asupra panourilor.

Un an mai târziu, compania a anunțat că, pentru realizarea centralei electrice fotovoltaice Nufărul s-au identificat și analizat șapte amplasamente în două scenarii, fiind aleasă locația Ipotești, un lac de acumulare de pe Oltul Inferior.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a raportat un profit net de 6,3 miliarde de lei în 2023, cu peste 40% mai mare decât în anul precedent și cel mai mare din istoria companiei, pe fondul unui an bun din punct de vedere hidrologic, care i-a permis o producție de peste 17 TWh.

Citește și:

Schimbare de strategie la Hidroelectrica? Noul CEO, Karoly Borbely, nu vede utilitatea a mai mult de 1.000 MW instalați în vânt și soare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *