Hidroelectrica a bătut Petrom la profit în 2020 și devine momentan compania cu cel mai mare profit din România. Valoarea de piață a firmei depășește cinci miliarde de euro

Hidroelectrica a înregistrat un profit în ușoară creștere în 2020, an marcat de pandemie, și pe fondul pierderilor de profit ale celorlalți mari jucători din energie, devine compania cu cel mai mare profit din România, cel puțin pe baza datelor de până acum. Companiile mari din retail, cele care au fost câștigători ai pandemiei, nu și-au publicat încă rezultatele.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a înregistrat în 2020 un profit net de 1,45 miliarde de lei, conform raportului Fondului Proprietatea, acționar minoritar al companiei.

În 2019, profitul net al companiei a fost de doar 1,38 miliarde de lei, deci Hidroelectrica a avut o creștere a profitului net de circa 5% în 2020, an marcat de pandemia de coronavirus.

Asta în condițiile unui preț mai mic al energiei și ale unor vânzări ușor mai scăzute.

“Cantitatea de energie electrică vândută din producția proprie a ajuns la 14,58 TWh, în scădere cu 1,3% față de 2019, în timp ce cantitatea totală de energie electrică vândută a fost de 15,96 TWh, în creștere cu 0,7% față de 2019. Pe parcursul perioadei, prețul mediu de vânzare realizat al energiei electrice a scăzut cu 6,6% față de 2019, până la 214,1 Lei pe MWh. Pe segmentul concurențial al pieței energiei electrice prețul mediu realizat a fost 238,6 Lei pe MWh, în scădere 1,6% față de 2019. În 2020 compania a livrat pe piața reglementată un volum total de energie electrică de 3,15 TWh comparativ cu 1,64 TWh în 2019, la un preț mediu de 109,5 Lei/MWh, în scădere cu 3,0% față de 2019. La sfârșitul lunii decembrie lichiditățile companiei erau de 2,08 miliarde lei” se arată în raportul FP.

Compania a avut așadar venituri de 3,78 miliarde de lei, în scădere cu 8,7% și un rezultat EBITDA de 2,69 miliarde de lei, în scădere și el cu 8%. Rada EBITDA a fost așadar una imensă, de circa 70%, cel puțin potrivit datelor FP.

În baza acestor rezultate, FP evaluează participația pe care o deține la Hidroelectrica la 5,13 miliarde de lei, jumătatea din valoarea activelor Fondului. Dat fiind că deține circa 20% din companie, rezultă că Hidroelectrica are o valoare de circa 26 de miliarde de lei, deci peste cinci miliarde de euro, conform evaluării FP.

Premieră: a bătut Petrom la profit

Cu aceste rezultate obținute în an de pandemie, este posibil ca Hidroelectrica să fie compania cu cel mai mare profit din România, în condițiile în care liderul clasamentului de ani de zile, OMV Petrom, cea mai mare companie energetică din Europa de Sud est, a fost sever afectată de pandemie, sub forma prăbușirii prețurilor la petrol și scăderii consumului de carburanți. Compania petrolieră a raportat, ca grup, pentru 2020, un profit net de 1,29 miliarde de lei, în scădere cu peste 60% față de 2019.

Așadar, în afara situației în care companiile mari din retail, ca Dedeman sau Kaufland România, cele care au avut de câștigat în pandemie și care urmează în mod tradițional în clasamentul profiturilor din România, după ele energetice, ar fi avut o creștere explozivă a profituriloe în 2020, Hidroelectrica este compania care a înregistrat cel mai mare profit din România, în 2020.

Dedeman a avut în 2019 un pofit net de 1,28 miliarde de lei.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional. Compania exploatează un număr de 209 centrale, având o putere instalată totală de 6.482 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *