Hidroelectrica a ajuns să cumpere energie din piaţa spot, apa din ce în ce mai puţină e folosită în special la echilibrarea sistemului

Hidroelectrica produce acum mai puţină energie electrică din cauza debitelor mici de apă, mult mai mici decât mediile multianuale şi decât prognozele şi, din acest motiv, ajunge uneori să cumpere energie din piaţa spot pentru a compensa energia livrată pentru a echilibra sistemul energetic naţional.

„Am fost acuzaţi pe nedrept că manipulăm piaţa, că nu punem toată energia pe piaţă ca să câştigăm din cauza preţurilor mari de pe PZU. Acum suntem în situaţia să cumpărăm, uneori, energie electrică, pentru a ne onora contractele noastre, pentru că ni se cere să livrăm energie pentru echilibrarea sistemului, ceea ce suntem obligaţi să facem. Nu facem speculaţii”, a declarat Marian Bratu, membru al directoratului Hidroelectrica.

El a explicat că prognoza de debit multianuală pentru Dunăre este 5.600 de metri cubi pe secundă în această perioadă iar acum se înregistrează doar 3.200 de metri cubi pe secundă. Or, „când cobori la sub 80% din prognoză, începi să ai probleme cu hidraulicitarea” a explicat Bratu.

Hidroelectrica este primul producător din ţară care intervine pentru echilibrarea Sistemului Energetic Naţional, din considerente tehnice. Or, indiferent de contractele comerciale pe care le are, Dispeceratul Energetic poate comanda intrarea în producţie a grupurilor hidro, dacă situaţia o cere, iar compania primeşte bani pentru această energie. „În noiembrie, am dat şi 40 GWh în echilibrare în câteva zile, în condiţiile în care producţia noastră zilnică este în medie de circa 37 GWh, în aceste condiţii, pentru că ni s-a cerut să echilibrăm sistemul. Este mult, dar ţinem rezervele de energie pentru a face faţă necesităţilor SEN”, a spus Bratu.

El a explicat că, în aceste condiţii de hidraulicitate scăzută şi de obligaţii pentru echilibrare, Hidroelectri ca a ajuns uneori să cumpere energie de pe piaţa spot, pentru a putea onora propriile sale contracte. „Septembrie a fost ultima lună în care am mai vândut energie pe PZU” a explicat Bratu.

Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei, potrivit unui anunţ făcut de instituţie în sepembbrie.

Consiliul Concurenţei are suspiciunea că Hidroelectrica SA, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă (în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu prețuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare (PE)” a informat instituţia într-un comunicat. Ulterior, preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu, a spus că furnizorii de energie electrică au fost cei care, până acum, au avut pierderi ca urmare a comportamentului Hidroelectrica de a vinde mai multă energie pe piaţa de echilibrare, unde preţul este mai mare, însă şi consumatorii ar fi avut de suferit dacă acest lucru ar fi continuat.
În replică la acuzaţiile Consiliului Concurenţei, Hidroelectrica spune că piaţa spot este una marginală pentru companie, că autoritatea de Concurenţă s-a aantepronunţat în concluzii, şi că vinde majoritatea energiei pe contracte pe termen lung, pe bursă, în condiţiile în care face echilibrarea sistemului la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional. Compania aangajat avocaţi pentru a se lupta în instanţă cu Consiliul Concurenţei.

Hidroelectrica este, alături de Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari doi producători de energie electrică din România. Compania deţinută de stat în proporţie de 80%, iar restul de Fondul Proprietatea, este şi una dintre cele mai profitabile companii din România.
Hidroelectrica a anunţat, pentru primele nouă luni ale acestui an, un profit net de aproape două miliarde de lei.
Hidroelectrica operează 208 centrale, cu o putere instalată totală de 6.444 MW.

 

1 Comment

  1. Si Hidroelectrica si regenerabilele sunt la mana celui de sus (din ceruri ).Intreb si eu , presupun ca nu va raspunde nimeni, pe o piata concurentiala, asa se zice (unde conform specialistilor exista mix de energie )de ce regenerabilele nu cumpara energie de pe piata spot,sau macar sa incheie contracte asiguratorii.Interesant ar fi sa explice specialistii de la ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *