Hidroelectrica a ajuns furnizor de electricitatate pentru aproape 5.000 de clienţi, majoritatea industriali

Hidroelectrica şi-a crescut de 15 ori numărul de clienţi comerciali mari cărora le furnizezează energie electrică. În total, anul trecut compania a furnizat 0,4 TWh de electricitate.

La începutul anului 2018, Hidroelectrica avea 629 de clienţi cărora le furniza energie electrică, dintre care 167 casnici, 51 noncasnici mici şi 411 noncasnici mari. La finalul anului 2018, potrivit datelor pe care compania este obligată să le publice, Hidroelectrica furniza energie electrică pentru nu mai puţin de 4.940 de clienţi, dintre care 414 casnici, 199 non-casnici mici şi 4.327 de non-casnici mari.

Aşadar, anul trecut, cel în care piaţa de energie electrică a fost liberă pentru toate tipurile de consumatori, cel mai mare producător de energie electrică din România şi-a crescut de 11 ori numărul de clienţi comerciali mari cărora le furnizează energie electrică.

În total, de-a lungul anului 2018, compania a furnizat propriilor clienţi circa 400 GWh de energie electrică, o cantitate destul de mica raportat cu producţia sa, de circa 17 TWh, anul trecut.

Segmentul de furnizare pare a interesa din ce în ce mai mult compania, în condiţiile în care, odată cu reapariţia pieţei reglementate, este obligată să vândă (în 2019 mai puţin, dar în anii 2020 şi 2021 mai mult, până la 35% din producţie) electricitate pe piaţa reglementată, la preţ de cost plus profit reglementat de 5%.

În acest sens, compania, care oricum avea oferte pentru casnici, a devenit, în condiţiile re-introducerii pieţei reglementate, şi furnizor de ultimă instanţă opţional, pentru zona de reţea cea mai interesantă, Muntenia Sud, unde se află Bucureştiul şi unde FUI obligat este Enel.

Citeşte şi:

Cum a împărţit ANRE cea mai ieftină energie din ţară, cea de la Hidroelectrica, pentru piaţa reglementată. Cât au primit Electrica, Enel, CEZ şi E.On

Compania are acum în plan diversificarea activităţii, şi din ce se cunoaşte, ar viza creşterea segmentului de furnizare şi achiziţia de unităţi de producţie din zona energiei regenerabile. De altfel, potrivit publicaţiei InvestEnergy, compania a cerut aprobarea acţionarilor, in sedinta AGEA programată pentru data de 7 mai, pentru achiziţionarea unor servicii avocaţiale de consultanţă.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România şi una dintre cele mai profitabile companii din România. A înregistrat un profit net de 1,55 miliarde de lei în 2018, mai mare cu 14% faţă de anul precedent , la afaceri de 4,2 miliarde.

 

1 Comment

  1. Eu vad aici o problema de etica . Hidro poate lua orice consumator vrea pentru ca are un pret de productie imbatabil . Cum poate concura un furnizor , oricare ar fi el , cu Hidro ? Orice furnizor e mindru si fericit daca poate cumpara de la Hidro , cind Hidro are preturi decente . Cum sa fie in competitie cu Hidro ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *