Hidroelectrica a afişat un profit net în scădere cu 11%, în prima jumătate a anului

Producătorul de energie electrică Hidroelectrica a obţinut un profit net de 806 milioane de lei în primul semestru al acestui an, cu 11% mai puţin comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport postat pe site-ul companiei și citat de Agerpres.

EBITDA (Profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) a fost în scădere cu 26%, până la 1,251 miliarde de lei, în timp ce veniturile din exploatare au fost mai mici cu 23%, ajungând la 1,823 miliarde de lei.

„Veniturile din exploatare au scăzut în primul semestru al anului faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, ca urmare a
hidraulicităţii scăzute şi a diminuării preţului mediu de vânzare ca urmare a efectelor COVID-19, precum şi a faptului ca
Hidroelectrica a fost obligată să vândă şi mai multă energie electrică pe piaţa reglementată decât în semestrul I al anului 2019 şi la un preţ şi mai mic. Acest lucru a dus şi la diminuarea cheltuielilor de exploatare”, explică reprezentanţii companiei.

Compania a produs în perioada analizată 7,136 TWh de electricitate, cu 23% mai puţin decât în primul semestru al anului trecut.

Investiţiile au crescut însă cu 32%, până la 53,5 milioane de lei. Cea mai mare creştere, de 81%, a fost în zona investiţiilor în retehnologizări şi modernizări, unde au fost alocate 20,3 milioane de lei.

Hidroelectrica este cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din ţară. Compania este deţinută de statul român prin Ministerul Economiei (80% din acţiuni) şi de Fondul Proprietatea (20%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *