HARTĂ România a avut al treilea cel mai mare preț de piață al energiei electrice din Europa – ultimele date UE. Care sunt diferențele

Ultimele date ale Comisiei Europene arată că, în primul trimestru al acestui an, prețul de piață al energiei electrice a fost, în România, al treilea cel mai mare din UE, după cel din Ungaria și Irlanda

Prețul angro al energiei electrice cu livrare bandă (wholesale baseload electricity price), adică al energiei cu livrare bandă (livrare la aceeași putere, 24/7) tranzacționate în piețe, a fost, în România, de 148,3 euro/MWh, cu aproape 50% mai mare decât media UE și al treilea cel mai mare dintre toate piețele europene. Deci vorbim despre un preț mediu al energiei cu livrare bandă în piețe, nu doar despre tranzacțiile din piețele spot.

Iată și o hartă a prețurilor europene extrasă din ultimul raport al Comisiei de pe această temă:

După cum se vede, a crescut ecartul dintre România și piețele occidentale. Spre exemplu, dacă în mod tradițional, diferența dintre România și Germania era, la aceste prețuri “calendar”, de 15 euro/MWh, acum ea este aproape dublă. Comisia arată că prețurile au mai scăzut în UE în al doilea trimestru, fără a da însă date în acest raport, dar situația era ușor de anticipat – trimestrul al doilea este, tradițional, cel în care prețurile la energie sunt mai mici.

Cauzele au tot fost explicate: creșterea prețurilor la gaze, care a avut loc în luna februarie, pe fondul vremii reci, capacitatea redusă a interconexiunilor electrice cu piețele occidentale ale zonei de sud-est a continentului, livrările de energie ale zonei noastre către Ucraina, la care, în cazul României, se poate adăuga și lipsa capacităților de generare care a devenit insuficientă pentru a asigura în toate momentele consumul țării. De asemenea, nu trebuie uitat că în România încă este în vigoare schema de suprataxare a producătorilor de energie electrică, cu 80% aplicat prețurilor de vânzare de peste 400 de lei (circa 80 de euro/MWh).

Acestea sunt prețurile “de piață”. Majoritatea clienților au plătit prețurile plafonate prin decizie a Guvernului, diferența urmând să fie fiind suportată de buget – statul nu a plătit însă niciodată la timp furnizorilor diferența dintre prețul de piață și cel plafonat, iar azi aceste restanțe sunt de circa 7 miliarde de lei, conform ultimelor informații din piață.

De la 1 iulie, plafoanele au fost desființate, iar energia se plătește la prețul pieței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *