Haos în energie după OUG 114: pentru cine se reglementează preţul, ce se întâmplă cu piaţa liberă, cu clienţii şi cu contractele în derulare

În lipsa unor semnale de la ANRE, piaţa de energie este confuză în ceea ce priveşte prevedererile din celebra OUG 114/2018, care instituie preţuri reglementate pentru consumatorii casnici. Toţi actorii aşteaptă normele ANRE.

În primul rând, întrebarea care se pune este pentru care consumatori casnici va reglementa ANRE preţurile. În OUG scrie doar că “pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, pentru clienţii casnici furnizarea de energie electrică se realizează în condiţii reglementate, de către ANRE”. Or, acum, piaţa este liberă, şi sunt două categorii de consumatori casnici: circa 7 milioane care au rămas pe vechile contracte reglementate cu cei patru furnizori de ultimă instanţă (FUI) Enel, Electrica, CEZ şi E.On şi alţii, aproape două milioane, care au schimbat contractele şi/sau furnizorii şi au trecut pe piaţa concurenţială.

Deci, care clienţi vor avea preţuri reglementate de stat? “Cred ca preţurile reglementate se vor aplica pentru clienţii care au acum serviciul universal (prima categorie-n.red.) pentru că ar fi şi mai simplu de reglementat, dar nu sunt sigur până nu vedem ce va spune ANRE. Este o problemă” ne-a declarat Ion Lungu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică.

În cazul în care ANRE va stabili preţuri reglementate pentru prima categorie de clienţi, cei care nu au ieşit în piaţa concurenţială, ce se va întâmpla cu aceştia din urmă, mai ales în condiţiile în care e de presupus că vor avea parte de facturi mai mari? Pot denunţa actualele contracte pentru a se întoarce în reglementat? “La nivelurile actuale ale preţurilor din piaţă, îmi este clar că preţul pe care îl va reglementa ANRE va fi mai mic, şi pentru producători, şi pentru consumatori. Dacă vot apărea mari diferenţe de preţ (între consumatorii casnici cu preţ reglementat, mai mic, şi cei din concurenţial-n.red.) ar putea apărea un transfer major de consumatori dintr-o parte în cealaltă” spune Lungu.

În acest caz, consumatorii care în mod clar vor dori un preţ mai mic, se vor putea întoarce în vechea piaţă reglementată, pentru a beneficia de preţurile mai mici stabilite de ANRE?  “Se pot întoarce dacă au o problemă contractuală cu actualul furnizor iar, în accepţiunea ANRE, eu ştiu că se poate schimba furnizorul în 21 de zile fără vreo penalitate”, a spus Lungu.

Totuşi, este nevoie de clarificări şi aici, şi tot ANRE va trebui să explice. Pentru că metodologia de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, elaborată de ANRE în 2015, arată că tarifele de ultimă instant (deci cele la care se întorc casnicii) pot fi cu până la 5% mai mari decât fostul tarif de tip CPC (componentă de piaţă concurenţială). Pe de altă parte, există posibilitatea ca, în unele contracte de furnizare de pe concurenţial, care nu sunt standard, să existe penalităţi pentru ieşirea din contract înainte de perioada contractuală.

Ce se întâmplă cu ce e contractat deja?

În OUG 114 se arată că producătorii sunt obligaţi “să livreze furnizorilor de ultimă instanţă, în perioada 1 martie 2019-28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienţilor casnici pentru care aplică tarife reglementate, în conformitate cu reglementările elaborate de ANRE”. Însă pot apărea situaţii în care producătorii au contractată deja cea mai mare parte din energia care va fi produsă în acest an şi nu mai au suficientă pentru ce li se va cere pentru viitoarea piaţă reglementată. În aceste condiţii, vor fi obligaţi să denunţe contractele şi să plătească penalităţile.  La fel, dacă unii furnizori se vor vedea fără unii dintre clienţii pentru care au achiziţionat energia, fie vor rămnâne cu ea şi vor încerca să o vândă pe piaţă, fie vor denunţa şi ei contractele cu producătorii şi vor plăti şi ei penalităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *