Haos generalizat pe piața de energie. Ce se va întâmpla cu prețurile la iarnă

Comisia parlamentară condusă de deputatul PSD Iulian Iancu a votat modificarea OUG 114, în sensul abrogării prețurilor reglementate la energie electrică și gaze naturale. În 90 de zile, Autoritatea de Reglementare trebuie să vină cu o metodologie nouă pentru re-dereglementarea pieței pe care a trebuit s-o reglementeze ca urmare a OUG 114.

Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților a votat în unanimitate abrogarea articolului 61 din OUG 114 care stabilea introducerea prețurilor reglementate la energia electrică și gazele naturale livrate populației.

Mai întîi trebuie spus că, de această data, această comisie condusă de influentul deputat PSD Iulian Iancu este una de aviz. Pentru ca această abrogare să intre în vigoare, este nevoie ca ea să fie aprobată și de comisiile de raport și să fie votată în plenul Camerei Deputaților.

Ce s-a abrogat de fapt

Pentru piața de energie electrică, articolul respectiv introducea obligația furnizorilor de energie electrică ca, timp de trei ani, între 1 martie 2019 și 1 martie 2022, să vândă populației energie electrică la preț reglementat de ANRE. Pentru gaze, situația a fost ceva mai complicată. Articolul abrogat prevede ca Petrom și Romgaz trebuie să vândă toată producția de gaze la preț plafonat, de 68 de lei/MWh, pentru toți consumatorii din România, tot până în 2022.

Primele întrebări, la acest moment

ANRE va avea la dispoziție 90 de zile pentru a crea cadrul de re-dereglementare a piețelor, ca urmare a abrogării acelui articol. Lucru care este destul de dilematic, date fiind cele de mai jos, asta doar la o primă vedere

Pe partea de gaze, articolul abrogat din OUG 114 stârnește o confuzie maxima, pentru că el, ulterior, a fost modificat prin OUG 19/2019, care stabilește că Petrom și Romgaz vând gazele la acel preț doar consumatorilor casnici și producătorilor de energie termică pentru populație. Se va  modifica și prevederea din OUG 19, sau nu?

În cazul în care se va aboga și aceaa, ce se întâmplă cu contractele care sunt în derulare, la prețurile reglementate între producători și furnizori, pentru cantitățile ce trebuie livrate la aceste prețuri și în viitor? Vor mai fi onorate sau nu, în condițiile inițiale?

Ce se va întâmpla cu prețurile la energie electrică pentru populație? Sau, mai bine spus, cu cât vor crește, în perioada de iarnă? Amintim că articolul abrogat impunea ca cei patru furnizori de ultimă instanță (Enel, Electrica, CEZ și E.On, trebuie să vândă populației energie la prețuri stabilite de ANRE, energie pe care, tot potrivit reglementării, o cumpără de la Hidro-, Nuclearelectrica și Petrom, la prețuri reglementate de tip cost de producție plus profit de 5%. Or, la ce știm acum, aceste prețuri vor fi desființate. Consumatorii casnici rămași la reglementat la ce preț vor plăti energia? Acum prețurile din piață sunt mult mai mari decât cele de anul trecut, sau decât cele reglementate. De exemplu, Hidroelectrica vinde în piață energie de timp bandă la circa 300 de lei MWh, iar prețul reglementat este de 112 lei. După dereglementare, acest ultim preț nu va mai exista, cel puțin teoretic

La fel, ce se va întîmpla cu contractele între producători și furnizori încheiate deja la prețurile reglementate? Se vor respecta? Și, daca da, și se vor desființa prețurile finale de furnizare, (și vor fi prețuri finale mai mari) ce se va întîmpla cu eventualele profituri ale furnizorilor care ar putea apărea, urmând a fi suportate de populație prin facturi.

ANRE nu poate, în teorie, să intervină în vreun fel asupra prețurilor din piața liberă, și încă nu știm dacă va fixa vreun calendar de revenire la piața liberă. Dacă îl va face, și va fi unul cu prețuri libere la producători dar cu o componentă de “limitare” a prețurilor finale la consumatori, nu vor fi iarăși pierderi pentru furnizori, care va trebui să fie recunoscute ulterior?

România nu are încă definit exact consumatorul vulnerabil și modalitatea de sprijin a acestuia, așa că o dereglementare totală, fără vreun aviz de preț al reglementatorului, va lovi puternic, daca să transferă prețurile actuale din piață în facturi, categoriile de consumatori cu venituri mici.

1 Comment

  1. Cred ca dati date false.Ministrul energiei a luat toate masurile sa fie bine.A achizitionat gaze la pret minim (nu se stie de cand ME face achizitii de gaze, dar asa a spus dansul) , a aprobat strategia energetica, a inceput investitiile strategice din strategie(printre altele fiecare ministru le-a inceput si incepute au ramas) a numit in CS,AGA,CA si DG numai specialisti in energie in baza ordonantei corporative ( si care nu au carnet de partid).Recunosc ca o aprobat grupul nou de la Iernut care nu se stie cu ce gaz va functiona.In plus are si un consilier personal fost presedinte si actual membru in mai multe CS ,care la ajutat foarte mult.De ANRE nu am ce sa spun ,ca autoritatea face situatii sa ridice licente in prodductie, situatii care sunt facute de cel putin 20 de ani.Cred ca de vina sunt centralele de cogenerare (care mai sunt) ca au fost montate grupuri noi si retelele de termoficare au fost inlocuite, dar nu vor sa livreze energie electrica in sistem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *