Hajdinjak (E.ON România): Preţul gazelor va creşte semnificativ la iarnă, din cauza cotaţiilor petroliere

Preţul gazelor pe piaţa românească, atât cele de producţie internă, cât şi cele de import, vor creşte semnificativ iarna următoare, ca urmare a majorării cotaţiilor petroliere, a declarat, joi, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

‘În România, preţul gazelor de import este legat de cotaţiile ţiţeiului, care au crescut foarte mult în ultima perioadă, astfel că ne aşteptăm ca preţul pentru iarnă să crească semnificativ, asta este clar. Importul de gaze va avea un impact şi în preţul final’, a spus oficialul companiei de gaze.

El a spus că, din ianuarie până acum, cotaţia petrolului a crescut cu 35%.

În plus, întrucât nu există o competiţie adevărată pe piaţă, fiind doar doi producători interni, preţul gazelor autohtone va tinde să crească şi el spre cel de import.

‘Există un risc mare ca preţul de producţie internă plus tariful de înmagazinare să ajungă la nivelul preţului de import’, a susţinut Hajdinjak, care a mai spus că autorităţile ar trebui să intervină, dacă doresc să nu crească prea mult preţurile la consumator. „Noi îl cumpărăm mai scump, îl trecem mai departe (în factuă-n.red), nu se poate altfel”, a spus şeful E.On

El a arătat că, deja, iarna trecută preţul gazelor de import a fost cu 20% mai mare decât în iarna anterioară, ca urmare a creşterii cotaţiilor petroliere.

E.On este unul dintre cei doi mari distribuitori şi furnizori de gaze din România, şi unul dintre cei patru furnizori şi distribuitori mari de energie electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *