Guvernul va introduce o compensare a prețului la carburanți, timp de trei luni. Prețurile ar putea scădea cu un leu pe litru

Guvernul va introduce un sistem de compensare în sumă fixă a prețurilor la benzină și motorină, pentru perioada iulie-septembrie inclusiv, potrivit unui anunț făcut de premierul Ciucă și de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Mecanismul de compensare, anunțat la o întâlnire cu o parte a presei va fi instituit de la 1 iulie, pentru trei luni, dar mecanismul clar ar urma să fie anunțat mâine. Din ce se știe până acum, Guvernul se gândește la o compensare care ar conduce la o scădere a prețurilor de un leu pe litru, dar, pentru că nu are suficienți bani la buget, s-ar dori ca o parte din compensare să fie suportată de companiile petroliere și o parte de stat.

Statul ar urma să acorde o reducere de 50 de bani, iar companiile petroliere 50 de bani.

În luna septembrie se va decide dacă sistemul va fi prelungit.

Structura de acum a prețului carburanților este următoarea: circa 60-61% din prețul de la pompă este costul de cotație au carburantului, circa 36-38% taxe și undeva la 2-4% costurile operaționale ale comerciantului, care nu includ doar marja, ci și costurile operaționale, logistice și cele de amestec cu biocarburanți.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.