Guvernul va decide până la finalul anului dacă rupe acordul cu chinezii pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a reiterat idea premierului, de a se construi cele două reactoare ale centralei de la Cernavodă, cu parteneri occidental, mai ales că actualul acoord “nu s-a mișcat”.

“Mi se pare normal să facem aceste investiții strategice cu parteneri din NATO. Avem discuții cu Nuclearelectrica săptămânal, evaluăm acordul făcut de Nuclearelectrica cu partenerul chinez, să vedem exact ce este acolo. Acest acord acord nu s-a mișcat. Se negociază de cinci ani, ce s-a întâmplat? Decizia trebuie luată anul ăsta, și trebuie începută investiția pentru reactoarele 3 și 4”, a declarat ministrul, într-un interviu acordat HotNews.

El a explicat că nu pot fi demarate discuții cu alte companii atâta timp cât există acordul cu compania chineză pentru cele două reactoare și a reiterat ideea existenței scenariului în care compania de stat poate construi un singur reactor.

“Dacă statul nu ia dividende de la SNN, și vom continua cu această politică în anii următori, Nuclearelectrica are posibilitatea să construiască un reactor pe cont propriu, cu fonduri proprii și atrase, și probabil cu unele garanții stat”, a declarat ministrul.

Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power au semnat vara trecută forma finală a acordului pentru societatea care va construi, în parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucelare de la Cernavodă.

Acordul consfinţeşte înfiinţarea societăţii româno-chineze care va derula proiectul finalizării reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *