Sumele plătite de la bugetul de stat pentru primăriile care nu au bani să cumpere gazele necesare sistemelor centralizate de distribuție a energiei termice vor fi majorate, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Dezvoltării.
În baza legislației actuale, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 şi 31 martie 2022, Guvernul alocă bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale o subvenţie pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei. Subvenția este egală cu 50% din diferenţa rezultată între preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kWh.
Subvenția va fi majorată, chiar până la dublu, pentru orașele care arată că nu pot susține funcționarea serviciilor de alimentare cu energie termică din cauza creșterii prețurilor la gaze.
Iată articolele din proiectul de act normativ al Ministerului Dezvoltării
„(4) – Prin excepție de la prevederile alin. (1) – (3), în situații deosebite și în condiții temeinic justificate, ce pot conduce la sistarea furnizării energiei termice pentru încălzirea populației, generate de imposibilitatea achiziționării gazelor naturale, din sumele prevăzute la alin. (1) și în limita prevederilor bugetare cuprinse în bugetul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației potrivit Legii nr. 317/2021 a bugetului de stat pe anul 2022, cu această destinație, prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației se poate aproba, pe bază de cerere temeinic justificată, alocarea unor sume bugetelor locale ale unor unități administrativ-teritoriale, care la 31 decembrie 2021 nu au înregistrat excedent bugetar, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației.
(5) – Pot beneficia de sume acordate potrivit alin. (4) unitățile administrativ-teritoriale care au beneficiat de subvenția alocată în condițiile alin. (1) – (3) din bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Sumele alocate potrivit alin. (4) nu pot depăși dublul subvenției alocate potrivit alin. (1)-(3).
(6) – Sumele acordate potrivit alin. (4)-(5) se raportează la subvenția alocată potrivit alin. (1)-(3) pentru consumul de gaze naturale din lunile ianuarie, respectiv februarie 2022”.
Mai mulți primari au cerut în ultima vreme sprijin financiar de la Guvern, în contextul în care creșterea prețului gazelor, care nu poate fi însoțită de o creștere echivalentă a prețurilor plătite de populație, riscă să conducă la sistarea furnizării căldurii.