Guvernul va acorda ajutorul de stat de un milliard de euro Complexului Energetic Oltenia

Guvernul și-a asumat plata unui ajutor de stat de încă un miliard de euro pentru Complexul Energetic Oltenia și îl va acorda, a declarat ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu.

“Statul a acceptat ajutorul de restructurare, deci dacă l-a acceptat, și-a asumat și acest ajutor de stat. El nu va fi plătit tot odată”, a declarant ministrul răzpunzând unei întrebări pe această temă. “Cred că programul de restructurare al CE Oltenia va fi aprobat de Comisia Europeană” a mai spus Popescu, pe aceeași temă.

Amintim că planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia presupune un ajutor de stat total de circa 1,33 miliarde de euro, potrivit unei prezentări a planului făcută publică. Astfel, pe lângă cele 252 de milioane de euro, bani care au fost deja plătiți de stat pentru ca societatea să își poată plăti certificatele de CO2 aferente producției de anul trecut, care au fost ajutor de salvare, compania ar mai urma să primească de la stat un ajutor de restructurare de 1,076 miliarde de euro.

Miliardul de euro ar trebui de fapt să acopere plata certificatelor emisii în anii ce vin, fără de care restructurarea nu poate reuși.  Iată ce se arată în prezentare:

“Ținând cont de faptul că în perioada 2012 – 2019, CE Oltenia a înregistrat pierderi în 5 din cei 8 ani (anii 2014, 2015, 2016, 2018 și 2019), în urma modelării cifrelor fără o contribuție din partea statului, societatea nu ar putea susține un plan de decarbonare și implicit nu va putea atinge obiectivele organizației. Conform cifrelor rezultate din analiză, fără un ajutor de restructurare în special pentru cheltuielile pentru certificatele CO2, Complexul Energetic Oltenia va rămâne pe pierdere, nereușind sa suporte sub actualul model de afacere susținerea întregii activități”.

Cel mai probabil acești bani vot fi acordați până în anul 2025, în condițiile în care, din 2026, vor intra în funcțiune grupurile noi pe gaze.

 

1 Comment

  1. Cum am mai spus: „pt unii mumă, pt alții ciumă!”
    Ce interesant CA TOTI GUVERNANTII IUBESC CEOltenia…
    Dar cu CEHunedoara ce au? Dar cu alte CET-uri din tara, ce au?
    Dar cu firme care FAC INVESTITII PE CHELTUIALA LOR (si se tot indatoreaza la bănci – ca si Transgazul) ce au ???

    Acestia „ce-au păcătuit, de nu sunt iubiti de Guvernanti, ca si CEOltenia?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *