Guvernul semnează cu americanii un memorandum pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu, care se află într-o vizită oficială în Statele Unite ale cărei detalii și scopuri nu au fost anunțate publicului din România, va semna un acord prin care SUA se vor implica în proiectul finalizării reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Inclusiv financiar.

Informația a fost făcută publică de ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, și este disponibilă AICI.

Iată ce a spus ambasadorul:

Mâine, ministrul Popescu se va întâlni cu secretarul Departamentului, Energiei, Brouillette, pentru a iniția un acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiționarea unui reactor nuclear și construirea a două reactoare noi la centrala nucleară Cernavodă din România. Acest proiect de 8 miliarde de dolari va fi o paradigmă pentru viitoarele proiecte de dezvoltare economică și energetică româno-americană.

Mai târziu în aceaași zi, ministrul Popescu se va întâlni cu președintele EximBank, Kimberley Reed, pentru a semna un memorandum de înțelegere pentru finanțarea proiectului nuclear Cernavodă și a altor proiecte din România. Pachetul de finanțare este cel mai mare pachet de finanțare primit vreodată de România până în prezent și indică încrederea pe care o au Statele Unite în partenerul și aliatul său de lungă durată și  Relația bilaterală Statele Unite – România nu a fost niciodată mai puternică”.

Premierul Ludovic Orban a dispus, la jumătatea lunii iulie  constituirea Comitetului de coordonare strategică pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă. Comitetul este condus de ministrul Economiei, Virgil Popescu. Din componenţa organismului consultativ mai fac parte Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, şi Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului. “Obiectivele principale ale Comitetului sunt analiza, cristalizarea şi fundamentarea deciziilor strategice şi a măsurilor necesare pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă”, a anunțat atunci Guvernul

Printr-o altă decizie, şeful Executivului a decis abrogarea Deciziei prim-ministrului 318/2016 privind înfiinţarea Grupului de lucru pentru negocierea proiectului de Acord interguvernamental România-Republica Populară Chineză privind cooperarea pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.

Centrala nucleară de la Cernavodă are acum două reactoare de câte 700 de MW fiecare, dar a fost concepută să aibă cinci, şi a fost pusă în operare comercială în anul 1996. Construcția a fost începută în perioada comunistă, cu tehnologie canadiană CANDU, România fiind singura țară din Europa de Est care a folosit tehnologie nucleară occidentală.

 

3 Comments

  1. Trebuie reconstitute urgent departamentele executive care sa coordoneze activitatile de prouectare si intocmire proceduri specifics pentru Asigurari a calitatii!Atentie trebuie reautorizate capacitatile din Industrie care au participat la Realizare U1 siU2 .pentru partea clasica Turboagregatele de 700MW trebuie antrenat IMGB si General turbo.Este momentum sa relansam industria de echipamente Complexe! Trebuie infintat un departament de coordonare cu oameni care au participat la Realizarea Cernavoda 1 si 2!Succes !

  2. Poate ca nu e totul pierdut. IMGB poate deveni un furnizor de echipamente pentru centrale nuclear-electrice. Domnul Babici a pus punctul pe „I” suntem destui care inca putem pune umarul sa realizam acest deziderat. Vin americanii vin si cu echipamentele? Nu cred…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *