Guvernul român caută noi investitori pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Statul român va demara procedura de atragere de noi investitori în proiectul viitoarelor reactoare 3 şi 4 de la centrala nucleară din Cernavodă, astfel încât participarea sa în proiect să scadă până la un procent de 40%, potrivit datelor transmise NewsIn de compania Nuclearelectrica,.

 

„Opţiunea nucleară rămâne în continuare una fermă pentru România. Reactoarele 3 şi 4 vor beneficia de îmbunătăţiri de proiect faţă de unitatea de referinţă – Unitatea 2, care au ca scop atingerea performanţei în domeniul securităţii nucleare şi a fezabilităţii economice”, potrivit datelor transmise de producătorul de electricitate Nuclearelectrica, la solicitarea Agenţiei NewsIn, preluate de Money.ro

Totodată, reprezentanţii Nuclearelectrica spun că investitorii rămaşi în proiect, Enel şi ArcelorMittal, şi-au exprimat încrederea şi determinarea de a continua proiectul alături de statul român.

De asemenea, oficialii companiei de stat precizează că accidentul nuclear din Japonia nu va influenţa planurile României din sectorul nuclear şi că ţara noastră va continua proiectele din domeniu, iar energia nucleară rămâne în continuare o soluţie la nivel local şi global.

„Nuclearelectrica funcţionează pe bază de strategii pe cinci ani, care au în vedere atât continuarea investiţiei de la Unităţile 3 şi 4, cât şi realizarea lucrărilor adiacente proiectului, în cooperare cu autorităţile competente în domeniu. […] Nu se pune problema influenţării planurilor de construire a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Energia nucleară rămâne în continuare o soluţie, şi nu o problemă în asigurarea necesarului de energie atât la nivel local, cât şi la nivel global”, subliniază reprezentanţii Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica a cumpărat recent, cu 4 milioane euro, acţiunile pe care societăţile RWE, Iberdrola şi GDF Suez le deţineau (24,5% acţiuni cumulat) în societatea de proiect EnergoNuclear, care urmează să construiască reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă.

În prezent, România are două unităţi nucleare la centrala de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de câte 720 MW, centrală aflată în administrarea companiei de stat Nuclearelectrica, al doilea producător de electricitate din ţară. Potrivit Strategiei Energetice a României, centrala din Cernavodă urma să aibă alte două reactoare nucleare, cu o putere instalată asemănătoare, proiectul fiind estimat la peste 4 miliarde euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *