La un an după ce Guvernul României a pierdut procesul de arbitraj internațional cu OMV pe tema cheltuielilor cu poluarea istorică, Ministerul Mediului primește, la rectificarea bugetară, banii să facă plata – 328,5 milioane de lei. Probabil vor urma și altele pentru că, în total, statul este dator companiei petroliere cu 2,15 miliarde de lei, potrivit prevederilor din contractul de privatizare. Un alt proces este în curs.
Faptul că, în final, Guvernul va face plata către compania petrolieră reiese din proiectul rectificării bugetare. Ministerul Mediului va primi în plus 533,8 milioane de lei la rectificare, iar din această sumă 328,5 milioane de lei sunt “pentru achitarea obligației de plată impusă României ca urmare a litigiului internațional cu OMV Petrom S.A. potrivit deciziei Tribunalului Arbitral din cadrul Curții Internaționale de la Paris”.
Cele 328,5 milioane de lei reprezintă peste 66 de milioane de euro.
Povestea acestui litigiu este destul de veche. Amintim că, potrivit prevederilor din contractul de privatizare al Petrom cu austriecii de la OMV, Petrom este îndreptăţită să recupereze de la statul român o parte din cheltuielile de dezafectare şi de mediu efectuate pentru restaurarea şi decontaminarea zonelor aferente unor activităţi desfăşurate înaintea privatizării din 2014. Pe scurt, statul plătește companiei petroliere costurile pe care aceasta le are cu ecologizarea/decontaminarea.
Cum statul nu s-a prea grăbit să plătească, OMV, acționar majoritar al Petrom, a dat în judecată statul român, în 2016, la Curtea de Arbitraj internațional de la Paris. Tribunalul Arbitral a emis în iulie decizia finală: Guvenul a pierdut, instanța a solicitat Ministerului Mediului din România să ramburseze OMV Petrom S.A. suma de 287,62 milioane de lei (aproape toată suma solicitată iniţial) şi dobânda aferentă.
Însă, după cum se poate vedea, abia acum, adică la peste un an distanță, Ministerul Mediului primește banii pentru a plăti daunele către compania petrolieră.
Vor urma probabil și alte plăți
OMV Petrom înregistra, la finalul anului 2020, creanţe asupra statului român de circa 2,15 miliarde de lei, rezultate din cheltuieli de mediu pe care, potrivit contractului de privatizare, compania trebuie să le recupereze de la stat.
Informaţia apare în raportul anual al Petrom, iar datoriile pe care le are statul către compania petrolieră au crescut semnificativ anul trecut. La 31 decembrie 2019 ele erau de 1,79 miliarde de lei, la 31 decembrie 2020 se ridicau la 2,15 miliarde de lei.
Pe lângă acest proces de arbitraj, în final câștigat, OMV, a mai deschis unul. “ în 2 octombrie 2020, OMV AG, ca parte din contractul de privatizare, a inițiat o procedură de arbitraj împotriva Ministerului Mediului din România, în conformitate cu regulile ICC cu privire la anumite notificări de pretenții neplătite de Ministerul Mediului în legătură cu lucrări de dezafectare de sonde și de refacere a mediului în sumă de 155,73 milioane lei”, scrie în raportul anual al companiei petroliere.
Petrom este cea mai mare companie petrolieră din România și Europa de Sud-Est şi singurul producător de petrol şi gaze al țării. Este deţinută în proporţie de 51,01% de OMV, în timp ce statul român deţine 20,64% din acţiuni. Alte părţi din companie sunt deţinute de Fondul Proprietatea – 7 %, iar 21,4 % se tranzacționează liber pe piață.