Guvernul lucrează la o nouă schemă-bonus pentru centralele electrice de cogenerare. Pentru investiţiile noi, bonusul ar putea creşte

Guvernul lucrează la o schemă de sprijin pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, care să intre în vigoare în anul 2022, când expiră ce actuală, ne-au declarat surse din piaţa de energie.

Actuala schemă de sprijin pentru cogenerarea de înaltă eficienţă (producţia simultană de energie electrică şi termică) expiră în anul 2022, iar la Ministerul Energiei se lucrează la un nou tip de schemă,care intră în vigoare după acest an, potrivit surselor noastre.

Schema ar putea fi mai generoasă decât până acum, pentru centralele noi, şi s-ar putea intinde pe 11 ani.

“Este un grup de lucru la Ministerul Economiei şi Energiei, care se ocupă de aceste lucruri. Se aşteaptă acordul din partea Comisiei Europene pentru pentru prelungirea actualei scheme, cea pentru centralele existente care deja beneficiază deja de ea, şi pentru o schemă nouă, mai atractivă, pentru investiţii noi. Actuala schemă nu a adus mai deloc investiţii noi, se pare că nu e suficient de atractivă pentru investiţii noi. De aceea, dacă vrem să atragem investiţii în cogenerare, trebuie să se găsească o soluţie”, au spus sursele noastre.

Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă este o taxă colectată de la toţi consumatorii de energie electrică din ţară pentru susţinerea centralelor electrice de termoficare, şi a fost majorată, după o perioadă în care aceasta scăzuse. Acum, ea este de circa un 1,9 bani /KWh, fără TVA, şi a fost majorată cu 38% la finalul lui 2018.

Pentru centralele vechi care folosesc gaz în cogenerare pentru a furniza energia termică pentru populaţiei şi sunt racordate direct la reţeaua Transgaz, bonusul este, acum, de 244 lei/ MWh

Banii din această contribuţie merg pentru susţinerea centralelor electrotermice care produc simultan energie electrică şi termică, în condiţii de eficienţă agreate de ANRE. 44 de astfel de centrale din România au beneficiat de acest bonus, plătit de toţi consumatorii, în 2017. Printre ele sunt şi cele patru CET-uri mari din Bucureşti.

Valoarea totală a contribuţiei plătită de consumatorii de energie electrică în anul 2017 s-a ridicat la 624 de milioane de lei, potrivit datelor ANRE. Suma este cu 11% mai mică decât cea plătită în anul precedent, pentru că valoarea acestei contribuţii a fost redusă.

În total, cantitatea de energie electrică produsă în aceste centrale, care a beneficiat de acest bonus a fost, în 2017, de circa 5 TWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *