Guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru sistemele de termoficare, care să le ţină în viaţă până în 2033

Ministerul Energiei a comandat un studiu referitor la instituirea unui nou mecanism de sprijin pentru producătorii de energie electrică în cogenerare de înaltă eficienţă, potrivit unui anunţ al instituţiei.

„Obiectivul schemei de sprijin este de a mări capacitatea de producere în cogenerare (producţie simultană de energie electrică şi termică-n.red.) şi de a menţine capacităţile existente care mai pot beneficia de sprijin pentru operare până în 2033”, se arată în principiile generale pentru elaborarea noii scheme de ajutor de stat, trecute în caietul de sarcini.
Ministerul Energiei va plăti circa 161.000 de lei pentru acest studiu. Cel care îl va elabora „va trebui să identifice mai multe scenarii privind potenţialul de utilizare a cogenerării de înaltă eficienţă, pentru a putea fi stabilit un potenţial realizabil în contextul economic naţional.

Potrivit principiilor, va exista un mecanism de sprijin prin licitaţii, la care va trebui să se califice capacităţile noi, care vor avea acces la schema de sprijin timp de cinci ani şi vor beneficia de ajutor de stat timp de maximum 10 ani de la intrarea lor în funcţiune, dar şi un mecanism de spijin fără licitaţii, de care pot beneficia capacităţi noi, de sub 500kW, capacităţi de peste 25 MW (cu respectarea reglementărilor europene) şi, mai important, „capacităţile de cogenerare existente, pentru care există cerere de energie termică utilă şi care au beneficiat de schema de sprijin pentru cogenerare actuală.

Cum e sprijinită acum cogenerarea de înaltă eficienţă

În momentul de faţă, 40 de companii care deţin 44 de centrale de cogenerare eficientă sunt beneficiare a ceea ce se numeşte contribuţia pentru cogenerare eficientă, o taxă plătită de toţi consumatorii de energie electrică din România, în facture lunară, pentru susţinerea acestor centrale.

Contribuţia pentru cogenerare este , de la 1 iulie 2018, de 0,0076 lei/KWh, potrivit Ordinului Preşedintelui ANRE nr 114/2018. Ordinul modifică reglementarea anterioară, aprobată anul trecut, care fixa valoarea contribuţiei pentru cogenerare la 0,0119 lei/KWh. Aşadar, această contribuţie este cu 36% mai mică, acum. Modificarea a intrat în vigoare la data de 1 iulie.

Valoarea totală a contribuţiei pentru cogenerare plătită de consumatorii de energie electrică în anul 2017 s-a ridicat la 624 de milioane de lei, potrivit ultimelor date ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
În total, cantitateade energie electrică produsă în aceste centrale, care a beneficiat de acest bonus a fost, în 2017, de circa 5 TWh, în creştere cu circa 6% faţă de cea din anul precedent.

ANRE a redus anul trecut valoarea schemei de sprijin pentru producătorii care sunt îndreptăţiţi să primească acest bonus. Astfel, centralele de cogenerare care utilizează preponderent gaze din sistemul naţional de transport primesc circa 159 de lei pentru fiecare MWh produs, cele care folosesc preponderent gaze din reţeaua de distribuţie primesc 178 de lei/MWh, iar cele care ard preponderant combustibil solid 161 de lei.

Contribuţia pentru cogenerare a fost introdusă în 2011.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *